Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Svarīga informācija tiem, kuri vēl plāno iegādāties sejas maskas

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics/SCANPIX/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina tirgotājus neiegādāties sejas maskas, kurām nav atbilstoša sertifikāta, vai kurām nav visa nepieciešamā dokumentācija, pirmdien PTAC rīkotajā vebinārā sacīja PTAC Patēriņa preču uzraudzības daļas vadītājs Ivars Jorniņš.

"Ja ir aizdomas, ka dokumentācija nav kārtībā, primāri jāvēršas paziņotajās struktūrās, kur var saņemt dokumentus par autentiskumu, piemēram, vairākām laboratorijām ir sertifikātu datubāzes. Jāatceras, ka sertifikātus nevar izsniegt Ķīnas laboratorijas, Eiropas Savienībā (ES) pieļaujami tikai ES strādājošu laboratoriju izsniegti sertifikāti," stāstīja Jorniņš.

Tāpat viņš aicināja kritiski izvērtēt piedāvāto masku dokumentāciju - tirgū ir novērotas maskas bez identifikācijas, vai tikai ar Ķīnas standartu, vai nepilnīgu standartu, vai arī sertificētas laboratorijās, kurām nemaz nav šādu tiesību.

"Ja informācija par preci nav sniegta pilnā apjomā, ja ražotājs nevar nodrošināt pilna apjoma dokumentāciju, tad aicinām šādas preces neiegādāties," pavēstīja Jorniņš.

Viņš piebilda, ka šādas maskas nav atļaut iegādāties arī savam patēriņam, piemēram, uzņēmuma darbiniekiem. "Jebkuram produktam, kas ienāk ES tirgū, ir jāatbilst ES noteiktajām prasībām. Par neatbilstoši dokumentētiem produktiem nav pārliecības, ka tie pasargās no riskiem," piebilda Jorniņš.

PTAC atgādināja, ka sejas maskas iedalās - medicīnas jeb ķirurģiskajās maskās, kas pasargā apkārtējos no valkātāja un respiratoros, kas pasargā no apkārtējās vides iedarbības. Abas šīs maskas pakļaujas noteiktiem regulējumiem, attiecīgi medicīnas ierīču prasībām un individuālo aizsardzības līdzekļu prasībām. Šīm precēm ir jābūt veiktai atbilstības novērtēšanai un to aizsardzības līmenis ir pārbaudīts un garantēts, tās obligāti jāmarķē ar CE zīmi.

Trešā sejas masku kategorija ir higiēnas maskas, kuru aizsardzības līmenis nav nedz novērtēts, nedz garantēts, taču tās tiek nēsātas kā fiziska barjera, lai novērstu pieskaršanos sejai, kā arī, pareizi lietojot, tās, iespējams, varētu aizturēt cilvēka izdalīto aerosolu nonākšanu apkārtējā vidē.