Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: ar kādām problēmām Latvijā saskaras bērni?

Ilustratīvs attēls © AP/Scanpix/LETA

Pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar veica aptauju, kurā noskaidroja, kuras ir trīs galvenās problēmas, ar kurām, pēc Latvijas iedzīvotāju domām, saskaras bērni Latvijā. Iepriekš šāds pētījums tika veikts 2016. gada maija izskaņā.

Līdzīgi kā iepriekšējā pirms četriem gadiem veiktajā pētījumā, vērojama sakarība, ka Latvijas iedzīvotāji kā galvenās problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, ir norādījuši dažādas atkarības (alkohols, narkotikas, smēķēšana, pārmērīgi lietots dators, internets, mobilais telefons u.c.) (74%), mazkustīgu dzīvesveidu (58%), kā arī vecāku vienaldzību (41%).

Vēl kā problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, iedzīvotāji norādījuši vardarbību no citu cilvēku puses (21%), pedagogu negatīvo attieksmi pret bērniem bērnudārzos un skolās (19%), pašu vecāku vardarbību (19%), kā arī ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas (19%).

Savukārt 3% iedzīvotāju ir norādījuši kādu citu problēmu, tāds pats iedzīvotāju īpatsvars (3%) nav sniedzis konkrētu atbildi.

Salīdzinot ar 2016. gadā veikto pētījumu, šogad iedzīvotāji kā problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, salīdzinoši biežāk nosaukuši vecāku vardarbību, pie tam caurmērā biežāk šādu viedokli pauduši gados jaunāki iedzīvotāji (18-29 g.v.). Šīs vecuma grupas pārstāvji salīdzinoši biežāk kā problēmu ir norādījuši arī vardarbību no citu cilvēku puses.

Šogad relatīvi retāk iedzīvotāji kā problēmas, ar kurām saskaras bērni Latvijā, ir atzīmējuši dažādas atkarības, mazkustīgu dzīvesveidu, ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Interesanti, ka uz vecāku vienaldzību salīdzinoši biežāk ir norādījušas sievietes, kā arī latvieši, savukārt ierobežotas brīvā laika pavadīšanas iespējas salīdzinoši biežāk akcentējuši cittautieši.