Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sestdien uzsāktas divas lietvedības par ierobežojumu neievērošanu; veiktas 660 pārbaudes

© AFP/SCANPIX/LETA

Valsts policija (VP) sestdien uzsākusi divas lietvedības par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu, liecina VP paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Aizvadītajā diennaktī VP veikusi 660 pārbaudes par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu.

LETA jau vēstīja, ka VP kopš 13.marta veikusi aptuveni 100 000 pārbaužu un noformējusi aptuveni 4000 administratīvā pārkāpuma protokolu par ārkārtējās situācijas dēļ noteikto ierobežojumu neievērošanu.

VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis uzsvēra, ka jau kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas policija aktīvi kontrolējusi ierobežojumu ievērošanu, taču policijas mērķis nav bijis sodīt. Sankcijas piemērotas tikai nopietnākos pārkāpuma gadījumos.

Lielākā daļa jeb 80% administratīvā pārkāpuma protokolu noformēti par distances neievērošanu. Vidējais piemērotais sods par ierobežojumu neievērošanu ir līdz 40 eiro, bet rupjākos pārkāpuma gadījumos sods sasniedzis 400 līdz 500 eiro.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Kā iepriekš skaidroja policija, administratīvās lietvedības sākšana automātiski nenozīmē, ka personai tiks piemērots sods. Policija vispirms noskaidro apstākļus un tikai tad pieņem lēmumu.

Latvijā ārkārtējā situācija tika izsludināta 13.martā un tagad ir pagarināta līdz 9.jūnijam.