Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcas fonds saņēmis 100 000 ASV dolāru lielu ziedojumu

© Sanita Ceirule/F64 Photo Agency

Sākoties Covid - 19 pandēmijai Latvijā, Bērnu slimnīcas fonds saņēma 100 000 ASV dolāru lielu ziedojumu no "Coca-Cola Foundation" sejas vairogu iegādei. Kopumā tika iegādāti 3608 sejas vairogi, un tos saņēma ārsti, kuri strādā trijās lielākajās universitātes slimnīcās Rīgā, kā arī citās slimnīcās Latvijā, kurās bija nepieciešami sejas vairogi.

Šajā laikā, kad svarīga ir sociālā distancēšanās, ārsti ir pakļauti augstam inficēšanās riskam ar Covid - 19. Medicīnas personālam ir jāturpina darbs klātienē, rūpējoties par pacientiem gan ar infekcijas slimībām, gan citām veselības problēmām. Pieaugot vīrusa gadījumiem un izplatībai, bija un joprojām ir svarīgi nodrošināt ārstu aizsardzību, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos un lai pacienti varētu saņemt nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus.

Pateicoties "Coca-Cola Foundation" ziedojumam, Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu ir varējis nodrošināt 3608 ārstus ar sejas vairogiem, kas samazinās ārstu iespējamo inficēšanās risku. Ar vairogiem tiek nodrošināti Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas (BKUS), Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) ārsti. Sejas vairogi ir paredzēti arī citām slimnīcām, kurās tie ir nepieciešami.

"Sejas vairogi lietoti kopā ar ķirurģisko sejas masku vai respiratoru nodrošina vislabāko aizsardzību ārstniecības un aprūpes personāla elpceļiem, jo mehāniski aiztur pacienta un citu personu elpceļu sekrētus no nonākšanas uz gļotādām. Sejas vairogs neļauj maskai vai respiratoram kļūt slapjam, gadījumā, ja aprūpes laikā pacients nošķaudās vai klepo. Būtiski atzīmēt, ka tas katram ir individuāls un arī vairākas reizes dezinficējams. Pie vairoga lietošanas ir jāpierod un sākumā var šķist neērti, bet salīdzinājumā ar brillēm, tas nesvīst ciet, līdz ar to arī redzamība ir labāka." skaidro Dana Isarova, BKUS pediatrs, kura šobrīd darbojas arī BKUS Infekciju kontroles dienestā.

"Sākoties krīzei, Bērnu slimnīcas fonds saņēma ziņu no "Coca-Cola Foundation" ar vēlmi atbalstīt tieši medicīnas personālu, sarūpējot lietas, kas mediķus var pasargāt šajā Covid-19 krīzes laikā. Sejas vairogi ir lieta, ko ārsti ir atzinuši par ļoti noderīgu, tāpēc lēmums bija par labu tieši sejas vairogiem, nevis kādam citam mērķim. Esmu ļoti pateicīga gan "Coca-Cola Foundation", gan citiem ziedotājiem, kuri krīzes laikā par savu prioritāti ir izvēlējušies medicīnas personālu. Ar savu ziedojumu atbalstītāji ir varējuši no infekcijas pasargāt gan ārstu, gan arī to mazo pacientu veselību, kuriem krīzes laikā ir jāvēršas pēc palīdzības Bērnu slimnīcā", pateicību par atbalstu pauda Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.