Amerikas latvieši atbalsta Latvijas lielā ģimenes

Cieši turamies kopā, bērni, vecāki, bērni un vecvecāki, viens par otru rūpējamies, viens otru pieskatām. Ļoti daudz mums palīdz mūzika, nav neviena bērna ģimenē, izņemot varbūt pašu jaunāko, kas nespēlētu kādu mūzikas instrumentu – tā par savu ģimeni saka Lija Lozda-Kļaviņa no Rēzeknes.

Lozdu-Kļaviņu ģimene ir viena no tām, kura vakar saņēma stipendiju no Amerikas Latviešu apvienības (ALA). Kopumā vairāk nekā 40 ģimeņu un 15 studentu ik mēnesi gada garumā saņems atbalstu no ALA saziedotajiem līdzekļiem.

Stipendijas Latvijas ģimenēm tiek piešķirtas kopā ar Latvijas Bērnu fondu, ar kuru ALA sadarbojas jau kopš 1994. gada. ALA nozares Sadarbība ar Latviju vadītājs Ēriks Krūmiņš stāsta: "Sākotnēji tās bija humānās palīdzības kravas, taču vēlāk, kad sapratām, ka Latvijā viss ir nopērkams, bet cilvēkiem nav pietiekami naudas, nolēmām pasniegt atbalsta stipendijas. Tā ir palīdzība gada garumā katru mēnesi daudzbērnu ģimenēm, bērniem ar invaliditāti un studentiem. Vienīgais, ko mēs gaidām pretim, ir pateicības vēstulīte ziedotājiem." Ē. Krūmiņš atklāj, ka ziedojumi nāk no dažādām Amerikas latviešu ģimenēm, kā arī testamenta novēlējumiem. "Dodos uz dažādiem pasākumiem Amerikas latviešiem un, stāstot par situāciju Latvijā, aicinu ziedot. Man ir jautāts, kāpēc nepārcēlies uz Latviju, uz savu dzimto pilsētu Valmieru, un es atbildu – ja es būtu pārcēlies uz Latviju, es nevarētu gada laikā savākt 100 000 ASV dolāru, lai palīdzētu Latvijas ģimenēm, bet Amerikā es to varu," saka Ē. Krūmiņš.

Pirmdien ALA un Bērnu fonds pasniedza stipendijas deviņām daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm, diviem studentiem un vienai ģimenei, kurā aug bērns ar invaliditāti. Taču stipendijas turpina saņemt ģimenes no iepriekšējā gada – 15 studentu, kā arī vairāk nekā 40 daudzbērnu ģimeņu visā Latvijā. Studentiem stipendijas piešķir vienam mācību gadam (2000 ASV dolāru) un izmaksā divās daļās. Daudzbērnu maznodrošinātajām ģimenēm stipendijas tiek piešķirtas uz vienu vai diviem gadiem, un pēdējos divus gadus stipendijas ir īpaši dāsnas – ik mēnesi ģimenes saņem 360 ASV dolāru.