Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Vērtē, vai mainīt pašizolācijas prasības ieceļojošajiem

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijā tiek strādāts pie iespējamas pieejas maiņa attiecībā uz pašizolāciju, kas tiek prasīta no valstī ieceļojošajiem, tostarp arī no Latvijas valstspiederīgajiem, ceturtdien preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre skaidroja, ka Eiropas Savienības līmenī pašlaik norit darbs, lai radītu saskaņotas prasības attiecībā uz ceļojumiem starp Eiropas Savienību un valstīm, kuras tajā neietilpst.

Paralēli notiek konsultācijas starp Baltijas valstīm par ierobežojumu mīkstināšanu, lai process noritētu iespējami saskaņoti.

Ministre atgādināja, ka pēc 9.jūnija noteikti ierobežojumi joprojām saglabāsies, tostarp attiecībā uz iekštelpu un ārtelpu pulcēšanos. "Es nevēlos šobrīd minēt nekādus skaitļus, sagaidām to sarunu nākamnedēļ valdībā," ministre pašlaik nevēlējās runāt par iespējamajām izmaiņām.

Pēc Viņķeles paustā, ierobežojumi, kas visvairāk satrauc cilvēkus, ir iedalāmi trīs grupās. Pirmajā grupā ietilpst ierobežojumi, kas attiecas uz pulcēšanos, tostarp uz ārtelpu un iekštelpu pasākumu rīkošanu un sporta aktivitātēm.

Otrajā grupā esot ieskaitāmi ierobežojumi, kas attiecas uz uzņēmējiem, jo šo pašu pulcēšanās ierobežojumu dēļ ir ietekmēta virkne biznesu. Šajā grupā ietilpst bērnu izklaides un kultūras pasākumu rīkotāji, kā arī, piemēram, izstāžu zāles, atzīmēja Viņķele.

Aktuāli esot arī ierobežojumi, kas skar ceļojumus un pašizolācijas nosacījumus.

Vaicāta par policijas iesaisti ierobežojumu ievērošanas nodrošināšanā, ministre sacīja, ka arī pēc ārkārtējās situācijas policija pildīs šo funkciju, tomēr, ierobežojumiem paliekot mīkstākiem, arī uzraugošā funkcija mazināsies. "Ja ir, piemēram, 500 cilvēku ierobežojums, tad policijai ir jāmāk kontrolēt," piebilda Viņķele.

"Distancēšanās un rūpīgs izvērtējums, vai tas pasākums ir nepieciešams, ir tā jaunā normālā pieeja," izteicās ministre.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija no marta vidus līdz 9.jūnijam.