Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vai pandēmija būtiski mainīs dzīvi pilsētās?

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Kā mainīsies dzīve pēc pandēmijas - jautājums, ko uzdod daudzi. Vai arī turpmāk mūs sagaida pulcēšanās un kontaktēšanās ierobežojumi, distancēšanās un nepieciešamība lietot sejas masku? Vai blīvi apdzīvotās pilsētas kļūs tukšākas?

To rādīs laiks, taču jau šobrīd iezīmējas dažas aktuālas tendences. Piemēram, pilsētas ar kompaktu un aktīvu centra dzīvi var kļūt par situācijas līderēm.

Nenoliedzami - pandēmijas laikā drošāk izvēlēties personīgo transportlīdzekli, taču tā nav ekonomiska izvēle, īpaši ņemot vērā laiku, kas tiek izniekots sastrēgumos, un līdzekļus, kurus iztērējam autostāvvietu apmaksai. Izdevīgāk pārvietoties kājām. Dzīvot centrā ir ērti, jo centra dzīve kļūst viegli sasniedzama un pieejama, norāda Attīstības grupas Baltic Investment Group pārstāve Elena Samoilova.

Valsts un administratīvās iestādes, teātri, restorāni, klubi un daudzi biroji atrodas centrā. Ieguvēji ir tie, kuri pie šīs daudzveidības nokļūst veikli, neapgrūtinot sevi ar autostāvvietas meklējumiem. Piedevām beidzamajā laikā Rīgā ir daudz darīts, lai attīstītu pilsētniekiem draudzīgu infrastruktūru - izveidoti veloceliņi, promenādes, pilsēta aktīvi apzaļumota un iekārtota, vairāk domājot par kājām gājējiem, ne autobraucējiem.

Tēriņu samazināšana mūslaikos arī ir prioritāte. Dzīvojot centrā, ģimenei nepieciešama viena automašīna, un ar to nav vajadzības braukt katru dienu. Tātad nav lieki jātērējas vairāku automašīnu iegādei, apkopei, degvielai un stāvvietai. Turklāt izvēloties pastaigu vai braucienu ar nelielu transportlīdzekli - divriteni vai elektrisko skrejriteni, var lieliski iztikt arī bez sabiedriskā transporta.

Var droši apgalvot, ka koronavīruss nepadarīs pilsētu mazāk apdzīvotu. Drīzāk mudinās izvērtēt ierasto dzīvi un dažus tās aspektus. Dzīvošanai centrā ir daudz priekšrocību. Viena no tām - visas sadzīvē nepieciešamās iestādes atrodas pastaigas attālumā. Parki, kafejnīcas, restorāni, teātri, labas skolas, sporta halles, atpūtas un izklaides centri.

Mūsdienu Rīga piedāvā mājokļus jebkurai gaumei. Arī tiem, kas pieraduši pie mierīgas dzīves guļamrajonā, pieejama patīkama mājvieta Rīgas centrā. Moderns centra guļamrajons atrodas netālu no pilsētas galvenajām ielām - Brīvības un Čaka ielas. Stabu iela ir apzaļumota, mājīga, ar skaistu arhitektūru un vilinošām kafejnīcām, un vienvirziena ielas ir sevišķi klusas. Veltot 10-15 minūtes pastaigai vai 5-7 minūtes braucienam ar elektrisko skrejriteni, no tās iespējams nokļūt jebkurā vietā centrā.

Šobrīd Rīga ir ne tikai aktīvs biznesa centrs, bet arī ērta pilsēta mierīgai un ekonomiski parocīgai dzīvošanai.