Viens no Afganistānā ievainotajiem latviešu karavīriem atgriezies vienībā

Viens no Afganistānā ievainotajiem Latvijas karavīriem atgriezies savā vienībā Starptautisko drošības spēku sastāvā un atrodas mediķu uzraudzībā, bet otrs ārstējas ASV militārajā hospitālī Vācijā.

Aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis informē, ka pastāv vienošanās ar ASV militārajiem spēkiem, kādā veidā tiek sniegta palīdzība Afganistānā cietušajiem Latvijas karavīriem. Savukārt Aizsardzības ministrijā (AM) izveidota darba grupa, kas izvērtēs apstākļus, kādos karavīri guvuši ievainojumus, kā arī to, vai viņiem pienākas pabalsts un cik liels. Pabalsts viegla veselības bojājuma gadījumā ir no 200 latiem līdz piecu mēnešalgu apmēram. Ja karavīram noteikta invaliditāte ievainojuma dēļ, tad 1. grupas invalīds saņem ne vairāk kā 30 000 latu, 2. grupas invalīds – ne vairāk kā 20 000 latu, 3. grupas invalīds – ne vairāk kā 10 000 latu.

Par abu cietušo turpmākā dienesta iespējām Afganistānā vai Latvijā lems tikai mediķi, saka A. Rikveilis. Viņu veselības stāvoklis ir stabils, ar abiem sazinājies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube. Vācijas hospitālī esošais kareivis izteicis vēlmi turpināt dienestu pēc izveseļošanās un pajokojis, ka vienīgais lūgums ārstiem esot – lai ļauj uzsmēķēt. Šajās dienās uz Vāciju dosies NBS mediķis, lai izvērtētu, kāda ārstēšana ievainotajam būs nepieciešama.

Aizvadītajā nedēļā Afganistānas parlamenta vēlēšanu laikā tika ievainoti divi Latvijas karavīri, kas dien Kunāras provincē pie Pakistānas robežas.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais