Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Skat, ar kādu aparātu pirms 100 gadiem solīja izārstēt teju visas kaites

© Publicitātes foto

Cilvēki bieži meklē brīnumlīdzekli, kas varētu palīdzēt uzlabot veselību – vienu lietu derīgu visam. 1920tajos gados Čikāgas mediķis Marejs Eberharts - autoritāte ar 35 gadu ilgu praksi elektroterapijā, raksta, ka vairāk kā 200 slimību var tikt sekmīgi ārstētas ar violetstariem. Muzeju lietu stāstā Ventspils muzejs prezentē violetstaru aparātu.

Elektroterapijas - violetstaru aparāts „Violetta” sastāv no ģeneratora kastītes, kas ar vadu savienota ar bakelīta rokturi, kurā ievieto stikla elektrodes. Komplektā var būt vairāk kā 30 dažādu formu elektrodes - ķermenim, kaklam, acīm, galvas un matu kopšanai ķemmes formā. Arī iekšējai lietošanai - zobu, deguna, ausu, dzimuma un lielās zarnas slimībām.

Aparāts tiek pievienots pie elektrības kontakta. Pēc vēlamās elektrodes ielikšanas rokturī, ieslēdz strāvu. Tad pagriež regulatoru - aparāts sāk dūkt un elektrodē parādās violetie stari. Ar regulatoru var palielināt vai samazināt strāvas stiprumu.

Parasta apstarošana ilgst ne vairāk kā 10 minūtes. Apstarošanai ir 3 veidi - kontakta (elektrode pieskaras ķermenim), viegla kontakta (caur plānu drēbes gabalu) un dzirksteles (elektrodi turot kādus milimetrus no ādas, rodas dzirkstele, var arī caur drēbēm).

Aparāta cena Latvijā bija no 50 līdz 100 latu (dārgākais modelis ar akumulatoru no 1926.g.). Lielākie ražotaji - VIOLETTA (Vācija), PROVITA (Šveice), RENULIFE (ASV) Visvairāk šos aparātus reklamēja 1920to gadu beigās, bet jau 1930tajos gados to reklāmas samazinās un izzūd.

Šo aparātu muzejs ieguvis no Ventspils dzelzceļa iecirkņa vecākā medicīnas feldšera Indriķa Mieža.