Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Sola sarūpēt pieprasītāko individuālo aizsardzības līdzekļu rezerves trīs mēnešiem

© Stanislav Krasilnikov/TASS/SCANPIX/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) līdz jūnija sākumam plāno nodrošināt individuālo aizsardzības līdzekļu rezerves trīs mēnešiem valsts institūciju vajadzībām, trešdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

AM plāno, ka līdz ārkārtējās situācijas beigām būs izdevies piepildīt noliktavas ar trīs mēnešu rezervēm visām pieprasītajām pozīcijām.

Garisons atgādināja, ka piegādāto medicīnisko masku un respiratoru paraugi testēšanai tiek sūtīt uz sertificētām laboratorijām. Diemžēl tuvākie rezultāti būs gaidāmi tikai jūlijā, jo laboratorijās ir lielas rindas, viņš teica.

Garisons gan nenoliedza, ka AM joprojām saskaras ar dažādiem izaicinājumiem individuālo aizsardzības līdzekļu sagādē.

"Kopumā ceram, ka tiks sagādāta trīs mēnešu norma," piebilda Garisons.

Kā vēstīts, 12.maijā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) žurnālistiem sacīja, ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu.

Toreiz ministre norādīja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīzumā beigties, tāpat līdzīga situācija ir ar atsevišķiem citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem mediķiem. "Mēs šobrīd atrodamies ļoti nopietnā situācijā ar individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību veselības aprūpes iestādēm. Krājumi ir kritiski zemi," sacīja ministre.

Savukārt vakar Latvijas Slimnīcu biedrība informēja, ka pašvaldību slimnīcām valsts piešķirtie un pašu sagādātie aizsargmasku, respiratoru, vairogu un dezinfekcijas līdzekļu krājumi pietiks vidēji pusotram mēnesim.

Ņemot vērā Viņķeles ieskicēto situāciju, valdība vienojās, ka valsts nodrošinās elastīgāku pieeju medicīnas aizsarglīdzekļu iegādei.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 12.maijā skaidroja, ka līdz šim medicīnisko aizsarglīdzekļu iegāde radījusi izaicinājumus, tostarp problēmas ar šo preču piegādēm, kā arī fiksēta dokumentu neatbilstība, piemēram, no Ķīnas saņemtajiem medicīniskajiem aizsarglīdzekļiem.

"Tas, kas pie mums nonāk no Ķīnas, pēc papīriem ne vienmēr ir atbilstošs. Tad ir jautājums - sūtīt preci atpakaļ vai skatīt šo jautājumu pēc būtības? Pēc diskusijām, un uzklausot Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ieteikumus, nolēmām, ka pārbaudīsim preces ne tikai pēc papīriem, bet arī dabā tām būs jāatbilst prasībām, lai tās aizsargātu mediķus," uzsvēra Kariņš.

Valdība iepriekš nolēma, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpmāk veiks Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC). Savukārt armija sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Publiski pieejamā AM informācija liecina, ka VAMOIC jau iepriekš noslēdzis vairākus iepirkumu līgumus ar Latvijā un Singapūrā reģistrētiem uzņēmumiem.

Ārkārtējā situācija Latvijā ir pagarināta līdz 9.jūnijam. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņojis, ka ārkārtējo situāciju patlaban nav plānots pagarināt ilgāk par minēto datumu.