Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldību vēlēšanās, iespējams, varēs balsot jebkurā savas pašvaldības iecirknī

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Vietējo pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem plānots nodrošināt iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, kas atrodas viņa pašvaldībā. To paredz grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, ko Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 27.maijā, nolēma virzīt galīgajam lasījumam Saeimā.

Plānotās izmaiņas paredz, ka vēlētāju reģistrēs tiešsaistē jebkurā viņa pašvaldības iecirknī, kurā tas būs ieradies balsot. Patlaban vēlētājs drīkst balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā viņš iekļauts.

Plānots, ka vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks noskenēs vēlētāja pasi vai personas apliecību un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēma balsotāju būs reģistrējusi elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs balsotāju sarakstā, kur vēlētājs parakstīsies par vēlēšanu materiālu saņemšanu.

Paredzēts, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) katrai pašvaldībai sagatavos elektronisku vēlētāju sarakstu. Vēlētāju tiešsaistes reģistrēšanas lietojumprogrammu plānots iegādāties valsts īpašumā un finansēt no PMLP šī gada budžetā piešķirtajiem līdzekļiem vēlēšanu procesa nodrošināšanai, norādījuši grozījumu autori Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Ar grozījumiem arī paredzēts par divām stundām saīsināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, tāpat kā tas noteikts Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Plānots, ka iecirkņi vēlēšanu dienā vēlētājiem būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Patlaban vēlēšanās iecirkņi strādā līdz desmitiem vakarā, un izmaiņas rosinātas, jo pēdējās divās vakara stundās vēlētāju aktivitāte ir zema un darba laika saīsināšana par divām stundām arī ļautu agrāk uzsākt balsu skaitīšanu, norādīts anotācijā.

Tāpat plānots, ka pēdējā iepriekšējās balsošanas dienā iecirkņi būs atvērti ilgāk, un tas dos iespēju vēlētājiem nobalsot arī pēc darba. Savukārt līdzšinējo pirmo iepriekšējās balsošanas dienu trešdienā paredzēts pārcelt uz pirmdienu, un tas ļautu iepriekš nobalsot arī tiem, kuri vēlēšanu nedēļā izceļo uz ārvalstīm.

CVK rosinājusi arī citas izmaiņas pašvaldību vēlēšanu regulējumā, tostarp atteikties no kandidātu sarakstu publicēšanas pašvaldības laikrakstā, kā arī precizēt vēlēšanu materiālu glabāšanas kārtību. Savukārt, ņemot vērā personas datu aizsardzības prasības, plānots noteikt, ka sarakstos kā deputāta kandidāta dzīvesvieta norādāma tikai attiecīgā pilsēta vai novads.

Valsts pārvaldes komisija šodien galīgajam lasījumam nolēma virzīt arī saistītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Vēlētāju tiešsaistes reģistrācijas izmantošana pašvaldību vēlēšanās palīdzētu sekmīgi to ieviest arī Saeimas vēlēšanās, tādējādi nodrošinot iespēju vēlēšanās piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti, teikts grozījumu anotācijā.

Likumu grozījumi trešajā - galīgajā - lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē, un plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.