Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Nacionālā bibliotēka sāk uzņemt lasītājus klātienē

© f64

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) šodien no plkst.10 sāk uzņemt lasītājus klātienē un pakāpeniski atsāk koncertdzīvi ar komponista un pianista Krista Seržanta tiešraides koncertu, informē LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

Plkst.19 tiešraidē notiks komponista un pianista Krista Seržanta koncerts Ziedoņa zālē. Tiešraides koncertā, kuram varēs sekot līdzi LNB lapā sociālajā tīklā "Faceboook", varēs dzirdēt mākslinieka sarakstītās un aranžētās kompozīcijas no debijas albuma "Then and Now".

Koncertā, kas notiks Ziedoņa zālē, uzstāsies Saržants, vokāliste Evilena Protektore, saksofonists Dāvis Jurka, savukārt kontrabasu spēlēs Toms Poišs, bet bungas - Artis Orubs. Koncertu vadīs Anete Ašmane.

LNB pārstāvis Zilberts atgādināja, ka, ievērojot Kultūras ministrijas sanitāro protokolu, šodien no plkst.10 LNB atsāks apkalpot lasītājus klātienē. Sākotnēji bibliotēkas pakalpojumi tiks sniegti tikai 1.stāva ātrijā. Nodrošinot 42 lasītāju darba vietas un astoņas aprīkotas datorvietas, un divu metru savstarpējo distanci, vienlaicīgi varēs strādāt 50 personas. Pirms ierašanās lasītājiem jārezervē darba vietas un iespieddarbi.

Zilberts pavēstīja, ka LNB pakalpojumi klātienē pieejami tikai reģistrētiem lasītājiem no 16 gadu vecuma studiju un pētniecības nolūkos, tostarp internets un datorvietas izmantojamas vienīgi darbam ar elektronisko katalogu, datu bāzēm, digitālajām kolekcijām un specializētajām audiovizuālajām programmām, tostarp nošu rakstīšanas programmu "Sibelius". Kļūt par LNB lasītāju var, reģistrējoties uz vietas un attālināti.

LNB aicina apmeklētājus izsvērt, vai fizisks bibliotēkas apmeklējums ir obligāti nepieciešams, jo piedāvājumā joprojām ir LNB digitālo resursu un e-pakalpojumu klāsts; populārās digitālās bibliotēkas kolekcijas "Perodika.lv" un "Grāmatu portāls" pieejamas bez autortiesību ierobežojumiem.

Apmeklējot LNB, lasītājam jāuzrāda Lasītāja karte, bet studentiem vai skolēniem - arī derīga studenta vai skolēna apliecība. Bērnus un jauniešus līdz 16 gadu vecumam šobrīd LNB neapkalpo.

LNB aicina darbam bibliotēkā izmantot personīgos portatīvos datorus un austiņas. Bibliotēkā varēs veikt izsniegto iespieddarbu kopēšanu, skenēšanu un saņemt izdrukas. Savukārt par sniegtajiem maksas pakalpojumiem ieteicams norēķināties ar maksājumu kartēm.

Lasītāji uz darba vietām varēs doties virsdrēbēs un ar somām. Mantu glabāšanas skapīši un garderobe patlaban nav pieejama. Apmeklējuma laikā bibliotēkas lasītājiem jāvalkā sejas aizsargmaskas, mutes un deguna aizklāšanai var izmantot arī šalles un lakatus.

Bibliotēkas apmeklētāji ir aicināti bieži mazgāt vai dezinficēt rokas, ieturēt divu metru distanci un nedrūzmēties.

LNB pārstāvis uzsvēra, ka personas ar elpceļu infekcijas slimību simptomiem - drudzis, klepus, intensīvas iesnas, elpas trūkums - bibliotēkā netiks ielaistas. Ja šie simptomi tiek pamanīti lasītājam, kurš jau atrodas bibliotēkā, LNB darbiniekam vai apsardzes darbiniekam ir tiesības lūgt ēku atstāt.

Līdz 31.augustam bibliotēka strādās otrdienā, ceturtdienā, sestdienā no plkst.10 līdz plkst.16, trešdienā un piektdienā no plkst.14 līdz plkst.20, savukārt pirmdienā un svētdienā LNB apmeklētājiem būs slēgta.

Jāņem vērā, ka lasītājam pirms LNB apmeklējuma jārezervē darba vieta uz laiku līdz divarpus stundām dienā un nepieciešamie iespieddarbi, un jāpārliecinās, vai saņemts rezervācijas apstiprinājums. Iespieddarbu rezervāciju var veikt elektroniskajā katalogā vai "Primo".

Ja plānots darbs ar elektronisko katalogu, datu bāzēm, digitālajām kolekcijām vai specializētajām audiovizuālajām programmām, jāveic datorvietas rezervācija uz laiku līdz divarpus stundām dienā, un jāpārliecinās, vai saņemts rezervācijas apstiprinājums.

Darba vietas vai datorvietas rezervāciju var veikt darba dienās no plkst.9 līdz plkst.17, rakstot uz e-pastu rezervacija@lnb.lv, vai zvanot pa tālruni 22022920.

Lasītājs vienlaicīgi var rezervēt un viņam tiek izsniegti līdz desmit iespieddarbiem. Rezervētie iespieddarbi tiek uzglabāti divas dienas kopš rezervācijas, sniedzot iespēju turpināt darbu ar šiem materiāliem arī turpmākajās dienās. Iespieddarbi pēc to saņemšanas atpakaļ tiek ievietoti karantīnā uz 78 stundām.

LNB nodrošinās pastāvīgu apmeklētāju skaita kontroli, lai novērstu drūzmēšanos un tiktu ievērota divu metru distance. Ieejai un izejai no bibliotēkas pa galvenajām durvīm tiks nodrošinātas divas atsevišķas plūsmas.

Apmeklētājiem tiek nodrošināti visi drošības pasākumi roku higiēnai: roku mazgāšanu var veikt pirmā stāva labierīcībās; savukārt ātrijā izvietoti vairāki stacionāri roku dezinfekcijas statīvi.

Katram lasītājam tiek nodrošināta darba vieta pie atsevišķa galda, lasītājs sēž tikai iepriekš rezervētajā darba vietā. Pēc katra lasītāja tiek veikta darba vietas, datora un multifunkcionālo iekārtu dezinfekcija. Ērtākam apmeklējumam un lasītāju plūsmu organizēšanai redzamās vietās izvietota informācija, vizuālie marķējumi, tiek atskaņoti audio paziņojumi.