Labklājības ministrs: jauniešu darba prakses jāturpina arī nākamajos gados

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) sola tuvākajā laikā meklēt papildu iespējas, lai palielinātu jauniešu darba prakses vietas bez darba esošajiem jauniešiem.

Šādu nostāju ministrs paudis šodien pēc krīzes centra "Mīgrāvis" apmeklēšanas, kur patlaban Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pasākuma "Jauniešu darba prakse" laikā praktizējas divas jaunietes.

Ministru nepārsteidz jauniešu aktivitāte, iesaistoties darba praksēs, jo šī daudziem ir vienīgā iespēja teorētiski un praktiski iepazīties ar darbu izvēlētajā vai interesējošajā profesijā. Par to liecina apstāklis, ka reģionos jau patlaban ir aizpildītas visas piešķirtās prakses vietas, skaidro ministrs.

NVA projektu vadītāja Andra Osīte stāsta, ka pasākums ir ļoti iecienīts jauniešu vidū, tomēr NVA vēlētos lielāku darba devēju aktivitāti, piesakot prakses vietas Rīgā un tās reģionā, kā arī plašāku prakses vietu dažādību. Tāpat viņa uzsver, ka ļoti maz prakses vietu tiek piedāvāts lielajos uzņēmumos.

Kā ziņots, līdz 10.septembrim NVA organizētajās jauniešu darba praksēs darbu sākuši 1083 jaunieši un ar 514 darba devējiem noslēgti līgumi par jauniešu nodarbināšanu.

Praksei kopumā pieteikušies 2473 bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem. NVA dati liecina, ka šā gada 31.augustā valstī kopumā bija reģistrēti 24 025 bezdarbnieki šai vecuma grupā.

Visvairāk jauniešu bezdarbnieku darba prakses gaitā apgūst lauksaimnieka, intervētāja, veikala pārdevēja, grāmatveža palīga, datu ievades operatora pienākumus. Apgūstamo profesiju vidū ir arī biroja administrators, lauku tūrisma speciālists, tūrisma organizators, projekta administrators, projekta vadītāja asistents, namu apsaimniekotājs un citas.

Aktivitāte "Jauniešu darba prakse" tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta "Kompleksi atbalsta pasākumi" laikā.

Jauniešu darba praksē var piedalīties bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem ar pamata, vidējo vai augstāko izglītību, kuri pēc izglītošanās nav sākuši strādāt vai kopējais darba stāžs nav ilgāks par sešiem mēnešiem un iepriekš viņi nav piedalījušies citos NVA nodarbinātības pasākumos.

Darba prakses laikā jaunietim tiek maksāta ikmēneša stipendija 120 latu apmērā par attiecīgā mēneša prakses vai teorētiskās apmācības dienām.

Viena jaunieša bezdarbnieka darba prakses ilgums pie darba devēja ir no sešiem līdz 12 mēnešiem.