Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Atbrauc un bites vienkārši nomiglo!" Biškopis ceļ trauksmi par bišu bojāeju

© Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

"Eiropas lauksaimniecība tuvojas strupceļam. Lauksaimniecības politika, kas bija vienpusēji vērsta uz ražas palielināšanu, palielinot toksisko agroķīmisko vielu izmantošanu, ir novedusi ekosistēmu līdz sabrukuma robežai. Ik dienu samazinās bioloģiskā daudzveidība, kas ir mūsu pārtikas sistēmu pamatā, tādējādi nopietni apdraudot mūsu pārtikas, iztikas līdzekļu, veselības un vides nākotni. Sekas ir postošas dabai: bites, tauriņi un citi kukaiņi izzūd no mūsu ainavas, un iepriekš plaši izplatītie putni ir pārstājuši dziedāt mūsu laukos. Mūsu strauti un upes tiek piesārņotas, un mēs ik dienas esam pakļauti sintētisko pesticīdu kokteilim, ko apēdam kopā ar pārtiku," teikts Eiropas pilsoņu iniciatīvas "Glābiet bites un lauksaimniekus" uzrunā līdzcilvēkiem. Arī bišu dravu saimnieki Latvijā ceļ trauksmi par izmirstošajām bišu saimēm.

"Šodien kopā ar Siguldas biškopi Ignatu Zariņu, kam ir 50 gabu biškopības stāžs, devāmies apskatīt un apkopt viņa vairāk kā 40 stāvošās bišu saimes Mālpils apkaimē," teikts publikācijā sociālajā tīklā facebook.

"Mums abiem par lielu pārsteigumu, dienas vidū saulainā siltā laikā, vissiltakajā nedēļas dienā (visa pārējā nedēļa bija apmākusies, kad bites īpaši nelido), laikā, kad visas bites ir nocietušās un ir devušās darbā, lai vāktu ziedputekšņus un ziedu nektāru, blakus esošā rapšu lauka apsaimniekotājs ar lielu traktoru un milzu miglošanas iekārtu veica lauka miglošanu, neievērojot ne to, ka traktoram priekšā atrodas milzīgs bišu spiets, ne to, ka ārā ir paliels vējš, pilnībā apzinoties, ko nodara bitēm un blakus esošajām mājām. Turpat blakus arī atradās citam saimniekam piederošs zivju dīķis, kuram 5 metru attalumā traktors miglojot pabrauca garām, piemiglojot dīķi ar ķimikalijām un ļoti iespejms, ka arī zivīm draud bišu liktenis."

"Pat neiedziļinoties jautajumā, ar ko tika apmigloti lauki, ir viennozīmīgi skaidrs, ka šādā veidā tiek nodarīts milzīgs kaitējums bitēm," norāda video autors.

"Bites vienkārši nomigloja. Viena daļa bišu palika uz lauka slapjiem spārniem, mājās nemaz neatgriezās," sašutumu par situāciju neslēpj Ignats Zariņš.

Viņš arī uzsver, ka laukus taču iespējams arī miglot kaut 22.00, kad bites neatrodas uz lauka. "Atbrauc, nomiglo un aizbrauc ņirgādamies projām."

Portāls "lsm.lv" vēsta, ka nepatīkamā situācijā nonācis arī biškopis Jānis Sietiņsons, kurš saimnieko Gaujas nacionālā parka teritorijā, šoziem pazaudējis pusi bišu saimju.

Dažādi pētījumi apstiprina bišu miršanas saistību ar pesticīdiem. Vienlaikus pašlaik trūkst metožu, kā izpētīt pesticīdu kaitējumu uz bitēm ilgtermiņā. Tāpat arī, lai noteiktu kaitējumu kamenēm, savvaļas bitēm un citiem apputeksnētājiem, nepieciešami papildu pētījumi.