Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Sākta pārbaude par VID vadītājas Jaunzemes lēmumiem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Finanšu ministrijā (FM) ir sākta dienesta pārbaude par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ievas Jaunzemes lēmumiem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Šāda rīcība sekojusi pēc tam, kad dienesta ģenerāldirektore aizrotēja VID ierēdni Māri Knoku par muitas policistu, un viņš savukārt apgalvoja, ka tas saistīts ar konfliktu ar Jaunzemi, jo viņa vairākkārt esot atteikusi sākt disciplinārlietas pret augstām dienesta amatpersonām, kuru iespējamos pārkāpumus izmeklējis Knoks.

Tā vietā sodu esot saņēmis pats personāla pārvaldes jurists, kuru pret paša gribu pārcēla uz Nodokļu un muitas policiju par krimināllietu izmeklētāju. Turklāt Knoka priekšnieks tagad ir persona, kuras atbildību viņš ir lūdzis izvērtēt, bet Jaunzeme lietu neuzsāka.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) šonedēļ izdevis rīkojumu sākt dienesta pārbaudi, vai Jaunzeme pamatoti sargājusi augstas dienesta amatpersonas no disciplinārlietām.

"Es esmu rakstiski lūdzis ieņēmumu dienestu vadītāju informēt par notiekošo situāciju, pirmdien esmu saņēmis Knoka sūdzības par situāciju, ar situācijas izklāstu, viņa redzējumu situācijai un es esmu pēc šīs sūdzības saņemšanas lūdzis izveidot dienesta pārbaudi, lai iepazītos ar visiem nepieciešamajiem faktiem," sacījis Reirs, "pirmšķietami vērtējot, es neesmu apmierināts ar izveidojušos situāciju."

Reira izveidotajai dienesta izmeklēšanas komisijai būs jāvērtē Jaunzemes lēmumi par disciplinārlietu neuzsākšanu pēc tam, kad VID dienesta izmeklēšanas komisijas ieteikušas to darīt. Tāpat Finanšu ministrijas komisija vērtēs, vai Knoks likumīgi un pamatoti aizrotēts no disciplinārlietu izmeklētāja amata.

Savu dienesta izmeklēšanu uzsākusi arī VID ģenerāldirektore Jaunzeme. Pārbaude esot uzsākta par Knoka interviju, kurā viņš atklāja, ka pārcelts uz amatu, kur viņa priekšnieks būs Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs Andris Ābols.