Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents norāda, ka prokuratūra šobrīd darbojas zem viduvējā līmeņa

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Prokuratūra Latvijā šobrīd darbojas zem viduvējā līmeņa, šādu viedokli intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" paudis Valsts prezidents Egils Levits.

Šovasar beigsies ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaras, un pašlaik notiek konkurss, lai izraudzītos nākamo prokuratūras vadītāju. Uz augsto amatu kandidē astoņi pretendenti.

"Tev ir jāredz prokuratūras loma valstī. Tev ir jāsaredz arī problēmas. Kāpēc prokuratūra ir darbojusies līdz šim, es teiktu, viduvējā līmenī. Vai pat nesasniedzot labākā gadījumā viduvējo līmeni. Vai ir pat zem viduvējā līmeņa," sacīja politiķis.

Pēc prezidenta domām, prokuratūras darba nepietiekamā kvalitāte esot saistīta ar vāju juridisko izglītību, nepietiekamu profesionalitāti un zināmu rutīnu. "Pamatproblēma ir tā, ka juridiskā un kriminālizmeklēšanas izglītība mums nav pietiekošā līmenī. Tas ir permanenti un visu laiku tā ir bijis. Un tādā vidējā laika posmā tas būtu galvenais, kam būtu jāpievērš uzmanība," uzskata Levits.

Levits gan atzinis, ka prokuroru izglītība ir labāka nekā izmeklētājiem, tāpēc, iespējams, varētu palielināt prokuroru lomu pirmajā izmeklēšanas stadijā, "ne tikai pasīvi novērot, bet faktiski vest procesu", līdz ar to policija darbotos kā iestāde prokuratūras uzdevumā.

"Katrs ģenerālprokurors ir pirmo reizi šajā amatā un tas ir ārkārtīgi atbildīgs amats. Var izrādīties, ka viņš ir tiešām spējīgs. Tas, protams, būtu ļoti labi. Bet var izrādīties, ka viņš nav spējīgs, un tad visai valstij ir jāgaida tie pieci gadi, kamēr izbeidzas viņa mandāts. Jābūt sistēmai, kādā veidā atbildība tiek nodrošināta. Un šeit neiet runa par likumpārkāpumiem, tur viss ir skaidrs. Tur ir jāizdomā tāda sistēma, kur ir šī atbildība redzama. Piemēram, ja grūti izskaidrojamu apstākļu dēļ prokuratūrā uzkrājas procesi, kur nevar tik galā kaut kādu iemeslu dēļ, tas ir arī sabiedrības jautājums, tas nav tikai prokuratūras interns jautājums," piebildis Levits.