Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas ieceltas amatpersonas atlaišanas gadījumā pabalsts, iespējams, būs 3 mēnešalgu apmērā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Valsts kanceleja rosina Saeimas ieceltas amatpersonas atlaišanas gadījumā pabalstu izmaksāt trīs mēnešalgu apmērā.

Valsts kanceleja izstrādājusi grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, paredzot palielināt Saeimas ievēlēto, apstiprināto vai iecelto amatpersonu atlaišanas pabalstu apmērus.

Patlaban likums paredz, ka Saeimas ievēlētai, apstiprinātai vai ieceltai amatpersonai atstājot amatu pēc pilnvaru termiņa beigām izmaksā atlaišanas pabalstu vienas mēnešalgas apmērā. Tomēr ar likuma grozījumiem rosināts atlaišanas pabalstu izmaksāt trīs mēnešalgu apmērā.

Valsts kancelejā uzsvēra, ka atlaišanas pabalsts tiek izmaksāts tikai ar nosacījumu, ja amatpersona nav atkārtoti ievēlēta, apstiprināta vai iecelta šajā pašā amatā.

Ar likuma grozījumiem atlaišanas pabalstu triju mēnešalgu apmērā izmaksātu Valsts kontrolierim, Valsts kontroles padomes locekļiem, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājam un padomes locekļiem, tiesībsargam, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam, vietniekam vai padomes loceklim, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam, vietniekam, komisijas sekretāram vai loceklim, Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājam, kā arī Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājam.

Tāpat atlaišanas pabalstu triju mēnešalgu apmērā varētu izmaksāt Satversmes tiesas tiesnesim, Augstākās tiesas priekšsēdētājam, ģenerālprokuroram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam, Satversmes aizsardzības biroja direktoram un Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniekam pēc tam, kad viņš beidzis pildīt amata pienākumus. .

Minētais regulējums neattieksies uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas amatpersonām, jo šai iestādei atsevišķā likumā ir noteikts kompensācijas apmērs, kas izmaksājams amatpersonai, ja beidzas piecu gadu pilnvaru termiņš.

Atlaišanas pabalsts būs jāmaksā no institūcijai piešķirtā budžeta.

Patlaban likumprojekts atrodas saskaņošanā. Par to vēl būs jālemj Ministru kabinetam, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.