Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pūce: Diskusiju par administratīvi teritoriālo reformu rīkošanā VARAM "noņēma no sevis visus riskus"

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Diskusiju par administratīvi teritoriālo reformu rīkošanā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ar komersantu noslēdza tādu līgumu, ka ministrija "noņēma no sevis visus riskus", šādu viedokli pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

VK ieskatā, nav iespējams izvērtēt administratīvi teritoriālās reformas diskusijām iztērēto 39 891 eiro ekonomiskumu, jo, izmantojot pasākumu organizētāja sniegtos pakalpojumus, desmit tikšanās izmaksājušas vienu konstantu summu, neraugoties uz norises vietu un citiem parametriem. Ministrija pasākumu organizatoriem nav pieprasījusi izmaksu tāmi.

Komentējot VK pārmetumus, Pūce apgalvoja, ka ministrijai bija likuma kārtībā noslēgts iepirkums, kas paredzēja fiksētu maksu par katra pasākuma organizēšanu. "Tas bija zināms risks no komersanta puses, jo sākotnēji viņi šo darbu uzņēmās, nemaz nezinot visas ģeogrāfiskās vietas, kur tikšanās notiks," sacīja ministrs.

Viņaprāt, noslēdzot šādu līgumu, ministrija kā pasūtītājs "noņēma no sevis visus riskus", jo bija skaidrs, ka katru reizi tiks maksāta vienāda summa.

"VK domā, ka būtu bijis labāk veidot tāmi par katru reizi, bet mēs nezinām, vai tās būtu bijis dārgāk vai lētāk. Ja mēs maksātu reālās izmaksas katru reizi, komersants nebūtu motivēts meklēt lētākos risinājumus, bet šajā gadījumā viņš to darīja, jo atlikusī nauda bija kā peļņa," sacīja ministrs.

Kā ziņots, revīzijā VK vēlējās pārliecināties, vai VARAM prioritārajam pasākumam "Administratīvi teritoriālās reformas īstenošana" piešķirto finansējumu 500 000 eiro apmērā ir izlietojusi atbilstoši piešķiršanas mērķim, ievērojot attiecināmos tiesību aktus un sasniedzot plānotos rezultātus.

Tostarp Valsts kontrole vērtēja naudas izlietojumu par VARAM rīkotajiem pasākumiem par administratīvi teritoriālo reformu, tajā skaitā rīkotās tikšanās ar iedzīvotājiem. Revīzijā norādīts, ka VARAM šos pasākumus rīkoja divējādi - ministrijai pašai veicot pasākumu organizāciju un izmantojot komersanta sniegtos pakalpojumus. Pasākumu organizētājs nodrošināja diskusiju ar iedzīvotājiem vadīšanu, pasākumu reklāmu un publicitāti, telpu nomu, pasākumu plānošanu un organizēšanu u.c.

Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros VARAM 2019.gadā, izmantojot pasākumu organizētāja sniegtos pakalpojumus, organizēja desmit divu stundu tikšanās reizes ar iedzīvotājiem, vienu tikšanos ar Latvijas pašvaldību vadītājiem, kā arī vienu konferenci "Diskusija par nākotnes pašvaldībām", kopumā to organizēšanai izlietojot 39 891 eiro.

Valsts kontrolē piebilda, ka visās desmit organizētajās tikšanās reizēs ar iedzīvotājiem pasākumu tāmēs katra pasākuma kopsumma neatkarīgi no pasākuma vietas ir vienāda, proti, 3460,95 eiro ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

"Noslēgtajā līgumā ar pakalpojumu sniedzēju ir paredzēts, ka VARAM pakalpojumu sniedzējam var pieprasīt tiešo pakalpojumu sniedzēju rēķinus vai to kopijas. Ministrija pirms katras pasākuma organizēšanas saskaņo pasākuma organizētāja sagatavoto tāmi, bet nepieprasa iesniegt tiešo pakalpojumu sniedzēju rēķinus," norādīts revīzijā.

VARAM skaidrojusi Valsts kontrolei, ka ministrija nav pieprasījusi tiešo pakalpojumu sniedzēju rēķinus vai to kopijas, kā to pieļauj līgums, jo, ministrijas ieskatā, pasākumi organizēti atbilstoši prasībām.