Mobilo sakaru operatoriem katastrofu gadījumos klientiem būs jāsūta glābēju sagatavota informācija

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz mobilo sakaru operatoriem uzlikt pienākumu katastrofu gadījumā saviem abonentiem nosūtīt glābēju sagatavotu informāciju par rīcību šādās situācijās.

Grozījumi Elektronisko sakaru likumā paredz, ka publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu komersantiem pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) paziņojuma saņemšanas par katastrofu, kas saistīta ar personas dzīvības, veselības vai īpašuma apdraudējumu, vai katastrofas draudiem, pēc iespējas ātrāk būs jānosūta saviem sakaru lietotājiem un abonentiem VUGD sagatavoto informāciju par rīcību šādā situācijā.

Lai īstenotu elektronisko sakaru komersantam paredzēto pienākumu nosūtīt uz galiekārtu saviem sakaru lietotājiem un abonentiem VUGD sagatavoto informāciju par nepieciešamo rīcību draudu situācijā, ir nepieciešama personas atrašanās vietas datu apstrāde.

Grozījumi arī paredz, ka elektronisko sakaru komersants drīkstēs apstrādāt arī atrašanās vietas datus bez sava lietotāja vai abonementa piekrišanas, ja atrašanās vietas datu apstrāde ir nepieciešama, lai nosūtītu minēto VUGD informāciju.

IeM norāda, ka paziņojuma nosūtīšanas izmantošanas priekšrocība ir tā, ka šis risinājums ir tehnoloģiski drošs, un paziņojuma nosūtīšana ir iespējama un darbojas no jebkura mobilā tālruņa, kā arī nav nepieciešams veikt nekādas izmaiņas vai pielāgošanas mobilajā tālrunī.

IeM skaidro, ka katastrofas vai to draudu gadījumā pastāv nepieciešamība izmantot mūsdienīgu un pēc iespējas efektīvāku sabiedrības informēšanas risinājumu. Ņemot vērā, ka 98% sabiedrības izmanto mobilos telefonus, šī galiekārta ir izmantojama kā ērts un sasniedzams risinājums agrīnai brīdināšanai.

Latvijas epidemioloģijas eksperti un Pasaules veselības organizācijas speciālisti prognozē, ka rudenī ir iespējams otrais Covid-19 uzliesmojums. Līdz ar to ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk pilnveidot agrīnās brīdināšanas sistēmu, tādējādi nodrošinot gatavību un iespēju efektīvāk apziņot personas par nepieciešamo rīcību attiecīgo draudu situācijā, atzīmē IeM.

IeM atgādina, ka valdība 12.martā nolēma Latvijā izsludināt ārkārtējo situāciju. Valdības rīkojums jau paredzēja pienākumu mobilo sakaru operatoram atbilstoši tehniskajām iespējām iespējami ātri nosūtīt saviem sakaru lietotājiem un abonentiem īsziņu ar VUGD sagatavoto informāciju par nepieciešamo rīcību ārkārtējā situācijā.

Ārkārtējā situācija Latvijā ir izsludināta līdz 9.jūnijam. Līdz ar to ir nepieciešams pastāvīgs tiesiskais regulējums arī pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas.

Minētie grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai.

Svarīgākais