Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Skaidro, kāpēc Valmieras bērnudārza darbinieki saņēmuši kļūdainus Covid-19 analīžu rezultātus

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Valmieras bērnudārza "Sprīdītis" četriem darbiniekiem kļūdaini aizsūtīti it kā pozitīvi Covid-19 analīžu rezultāti nevis tāpēc, ka būtu pieļautas kļūdas testēšanā, bet gan tāpēc, ka "cilvēciskā faktora dēļ" radās kļūdas, manuāli ievadot testēšanas rezultātus "Centrālās laboratorijas" (CL) informācijas sistēmā, uzsvēra CL pārstāve Līga Ribkinska.

Viņa CL vārdā atvainojās "Sprīdīša" darbiniekiem par radušos kļūdu testu rezultātu paziņojumā.

Ribkinska stāstīja, ka uzņēmumā veikts ārpus kārtas audits un konstatēts, ka testēšanas pārskatos ir ievadīti un apstiprināti četri nepareizi rezultāti. Četriem minētajiem testēšanas pārskatiem sākotnēji kļūdaini ticis pierakstīts, ka ir atrasts koronavīruss, bet tagad šie paziņojumi atsaukti un aizvietoti ar korektu ierakstu, kas tas pārbaudīto organismā nav atrasts.

CL pārstāve informēja, ka arī Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) tagad iesniegti pareizi dati par izmeklējumu rezultātiem. "Sīkāk izmeklējot pacientu paraugus un to rezultātus, ir secināts, ka kļūda testēšanas pārskatu rezultātu sadaļā un pacientiem nosūtītajā informācijā ir radusies cilvēciskā faktora dēļ, manuāli ievadot datus CL informācijas sistēmā," sacīja Ribkinska.

Lai izslēgtu šādas situācijas atkārtošanās iespēju, CL, veicot koronavīrusa testu pozitīvo rezultātu ievadīšanu sistēmā, turpmāk papildus veikšot dubultu verifikāciju.

LETA jau ziņoja, ka Valmieras pilsētas pašvaldība visu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem organizēja Covid-19 analīžu veikšanu. 19.maijā analīzes nodeva pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" darbinieki, četriem no kuriem sākotnēji tika paziņots, ka viņi ir inficējušies ar Covid-19, tomēr vēlāk paziņots, ka vēstulēs bijusi pieļauta kļūda.

Saņemot pirmos rezultātus, iestādē tika sākti aizsardzības pasākumi, informēti darbinieki un vecāki. Pirmsskolas izglītības iestāde rīkojās ciešā sadarbībā ar SPKC. Tagad par kļūdu rezultātos informēti gan darbinieki, gan vecāki, norādīja Valmieras pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece.

Kļūdainus rezultātus saņēmušie četri darbinieki dubultas drošības dēļ tiks atkārtoti nosūtīti veikt analīzes un līdz rezultātu saņemšanai neapmeklēs darbavietu. Pirmsskolas izglītības iestādē šodien tika veikta profilaktiska dezinfekcija, stāstīja Melece.

Viņa norādīja, ka vecāki no rītdienas, 21.maija, var vest bērnus uz pirmsskolas izglītības iestādi.