Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Pierobežā kaimiņvalsts tūristu pieplūdums vēl nav jūtams

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Lai arī kopš sestdienas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm, Lietuvas pierobežā tūristu pieplūdumu vēl nejūt, atzina tūrisma nozares pārstāvji.

Bauskas Tūrisma informācijas centra (TIC) Inese Turkupole-Zilpure pastāstīja, ka pašlaik vēl grūti komentēt, kā robežu atvēršana ietekmējusi tūristu skaitu. Informācijas centrā vērsušies vien daži Lietuvas valstspiederīgie, un lielākā daļa interesentu tomēr bijuši vietējie ceļotāji. Centrā gan novērots, ka brīvdienās kafejnīca pie TIC bija klientu pieprasīta, un daudz apmeklētāju bijis arī Rundāles pilī, kura dārzā pašlaik zied tulpes.

Rundāles pils muzeja komunikācijas speciāliste Ilze Kusiņa aģentūrai LETA apstiprināja, ka interesenti pašlaik labprāt bauda atpūtu pils dārzā, taču tūristu no Lietuvas vēl ir maz, piemēram, šodien bijuši četri. Viņa stāstīja, ka tulpes vēsāku laikapstākļu dēļ vēl turpina ziedēt, sāk ziedēt ceriņi un dekoratīvie augļu koki, tāpēc apmeklētāji uz pili aicināti arī šīs nedēļas nogalē.

Arī Tērvetes Tūrisma informācijas centra vadītāja Ilona Līduma stāstīja, ka pašlaik pārsvarā tiek tikai saņemti zvani no interesentiem no Lietuvas, taču apmeklētāju nav, jo Tērvetei tuvākais robežšķērsošanas punkts pie Žagares vēl nav atvērts.

Savukārt Elejas Tūrisma informācijas punkta vadītāja Kristīna Jankoviča-Zumente aģentūrai LETA stāstīja, ka Elejas muižas parkā apmeklētāji bijuši arī ārkārtējā situācijā, taču tie bijuši Latvijas iedzīvotāji. Pašlaik no Lietuvas puses vēl nav intereses par grupu apmeklējumu pieteikumiem.

"Dabas parki, muižu parki šogad noteikti būs pieprasīti, īpaši no pilsētniekiem," pieļāva Jankoviča-Zumente, piebilstot, ka tūrisma organizatoriem, kas pieraduši strādāt ar cilvēkiem, ārkārtējās situācijas ierobežojumu laiks ir ļoti smags.

Pašlaik gan par Elejas muižu un Tējas namiņu sāk interesēties pāri, plānojot savu kāzu pieturvietas. Šonedēļ Jelgavas novadā esošo muižu plāno apmeklēt arī grupa no Ogres, kas dosies arī uz Dobeles ceriņu dārzu.

Jau ziņots, ka sestdienas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie un personas ar uzturēšanās atļaujām var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm, neievērojot 14 dienu pašizolāciju. Ceļotājiem gan jāatceras, ka katrā Baltijas valstī Covid-19 pandēmijas dēļ ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Minētā Baltijas valstu vienošanās par iedzīvotāju braucieniem neietekmē citu valstu noteiktos ieceļošanas ierobežojumus Latvijas valstspiederīgajiem.