Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

"Tā nav nozares kaprīze"; turpina uzstāt uz 5% PVN likmi izmitināšanas un ēdināšanas uzņēmumiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Kā atklātā vēstulē norāda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, šonedēļ divas reizes tika noraidīts tūrisma un viesmīlības nozares lūgums piemērot samazināto PVN likmi izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem 5% apmērā.

"Tā nav nozares kaprīze. Tā ir starptautiska prakse un atbalsts nozarei izdzīvot un atsperties. Par šādu soli tieši šajā laikā ir izšķīrušās arī Grieķija, Vācija, Norvēģija, ceļā uz to ir Dānija, Lietuva, Igaunija," atklātā vēstulē norāda asociācija.

Arī daudzi nozares profesionāļi uzsver, ka PVN saglabāšana pašreizējā lielumā šobrīd grauj nozari.

"Laikam arī vairs nav jautājumu, kādēļ tad Latvijā ēdināšanas nozarē ir tik augsta pelēkā ekonomika un izskatās, ka valdību tas apmierina un tai ir tālredzīgāki plāni par pārējām Eiropas Savienības valstīm. Kāpēc mēs uzskatām, ka nepieciešams piemērot ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumiem samazināto PVN likmi?" sociālajā vietnē Facebook pauž uzņēmējs Ernando Gamarra, uzskatāmi demonstrējot, kādas ir PVN likmes restorānu nozarei Eiropas Savienības valstīs.

Ar Gamarra ierakstu dalījies arī pavārs Ēriks Dreibants, kurš jau iepriekš sociālajos tīklos veltīja skarbus vārdus valdībai par dīkstāves pabalsta atteikšanu.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija uzsver, ka pVN nepieciešams samazināt, lai pakalpojums būtu pieejamāks. Vēl viens nopietns arguments ir konkurētspēja reģionā. Jau šobrīd naktsmītņu pakalpojumu PVN likme Latvijā ir augstākā reģionā, savukārt, ēdināšanas pakalpojumiem PVN standartlikmi piemēro tikai Baltijas valstīs.

Tikmēr jau vēstīts, ka Finanšu ministrs Reirs uzskata, ka vēlme samazināt PVN ir apsēstība. "Pazeminātie procenti ir kā apsēstība nozarē, un tā nav saistīta ar Covid-19. Šī diskusija ir jau divus, trīs gadus. Ja pazemina PVN likmi, bet apgrozījuma nav, tad kāds tas ir atbalsts? Tas nav atbalsts uzņēmējiem. Ir jāmeklē reālas iespējas atbalstīt," teica Reirs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka diskusijas par atbalstu nozarei turpināsies. "Mums ir jāmeklē tādi veidi, lai atbalstītu tieši tos, kuriem tas ir nepieciešams," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka "KPV LV" mainot pozīciju, PVN likmi izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs un sabiedriskai ēdināšanai pagaidām nesamazinās līdz 5%. Opozīcija rosināja Covid-19 krīzes dēļ izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs un sabiedriskai ēdināšanai piemērot 5% PVN likmi.