Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Augstskolām un koledžām iesaka pārdomāt mācību gada pagarināšanu

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Augstskolām un koledžām būtu nepieciešams izvērtēt nepieciešamību pagarināt akadēmisko studiju gadu kvalitatīva studiju procesa nodrošināšanai, ja studiju kursus nav iespējams organizēt attālināti, iesaka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Ministrijā aģentūru LETA informēja, ka, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, studiju procesa īstenošana jāturpina attālināti līdz 2019./2020.akadēmiskā gada beigām, tai skaitā organizējot attālinātu valsts pārbaudījumu, tostarp, bakalaura, maģistra un kvalifikācijas darbu aizstāvēšanu, īstenošanu, izņemot studiju programmās, kurās tas nav iespējams.

Savukārt klātienes valsts pārbaudījumus, ja tos nav iespējams nodrošināt attālināti, aicina organizēt pēc 1.jūnija, vienlaikus sekojot līdzi turpmākajiem valdības rīkojumiem.

IZM iesaka augstskolām un koledžām izvērtēt nepieciešamību pagarināt akadēmisko studiju gadu kvalitatīva studiju procesa nodrošināšanai, ja studiju kursus nav iespējams organizēt attālināti, kā arī apsvērt, vai studiju prakses jāpārceļ uz citu akadēmisko gadu, ja tās nevar īstenot attālināti vai to īstenošana nav iespējama drošības apsvērumu dēļ.

Ministrija informē, ka promocijas darbu aizstāvēšana ir īstenojama, pamatojoties uz grozījumiem, kas aprīlī veikti Ministru kabineta noteikumos par zinātniskā doktora grāda piešķiršanas (promocijas) kārtību un kritērijiem.

Augstskolām un koledžām, īstenojot klātienes konsultācijas (tostarp praktiskos un laboratorijas darbus) studējošajiem, gatavojoties valsts pārbaudījumiem (tai skaitā profesionālās kvalifikācijas eksāmeniem), jāievēro Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas, kas paredz nodrošināt noteiktos sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus, tostarp pulcēšanās ierobežojumus iekštelpās - vienlaikus ne vairāk kā 25 personas, nepārsniedzot trīs stundu uzturēšanos vienā telpā un nodrošinot pieeju dezinfekcijas līdzekļiem, kā arī ievērojot savstarpējo divu metru distanci.