Opozīcija Kariņam prasa atskaitīties par medicīnas masku un dezinfekcijas līdzekļu iepirkumiem

© Vladislavs Proškins/F64

Saeimas opozīcijas deputāti ir iesnieguši deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), lai saņemtu detalizētas atbildes par izpildvaras veiktajiem iepirkumiem saistībā ar medicīnas masku un respiratoru iepirkumiem un dezinfekcijas līdzekļu iepirkumiem Covid-19 krīzes laikā, informēja partijā "Saskaņa".

Paredzēts, ka drīzumā pieprasījums būs iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā.

"Saskaņas" Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S) atgādina, ka Aizsardzības ministrija kopā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru un Nacionālā veselības dienests kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu organizēja vairākus liela apjoma masku un respiratoru iepirkumus, nepiemērojot publiskā iepirkuma regulējumu, lai nodrošinātu mediķiem un citām nozarēm nepieciešamos aizsarglīdzekļus un to rezerves.

"Taču nesen medijos ir izskanējusi informācija, ka iepirkumi notikuši, balstoties uz apšaubāmiem, nepietiekamiem vai viltotiem preču izcelsmes dokumentiem, saņemtās preces piegādātas un pieņemtas ar apšaubāmu marķējumu un iepakojumu, balstoties uz nepilnīgām pārbaudēm un tamlīdzīgi," norāda parlamentārietis.

Politiķis atgādina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Iepirkumu uzraudzības birojs ir aicinājuši ārkārtējās situācijas laikā ievērot labas pārvaldības principus, bet Valsts kontrole sākusi pārbaudes par aizsarglīdzekļu iepirkumiem.

Par vienu no šādiem gadījumiem iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzdevis Valsts policijai veikt resorisko pārbaudi. "Tomēr publiski sabiedrībai pilnvērtīgas valsts amatpersonu atbildes nav sniegtas un amatpersonas izvairoties padarīt sabiedrībai zināmu ar šiem iepirkumiem saistīto dokumentu saturu," secinājis Zariņš.

"Tas viss rada pamatotas bažas, ka izpildvara izmanto radušos ārkārtas situāciju apzināti ļaunprātīgi, iespējams veicot pretlikumīgas darbības, un tagad cenšoties slēpt tās," uzsver politiķis.

"Kariņam pirms dažām nedēļām publiski tika norādīts, ka viņa kā valdības vadītāja pienākums ir viest skaidrību par ārkārtas situācijas piesegā veiktajiem aizdomīgajiem iepirkumiem, un ja premjers pats nebūs spējīgs vai nevēlēsies to izdarīt, tad nāksies palīdzēt noskaidrot šo patiesību izmantojot parlamentārās uzraudzības metodes - līdzīgi kā tas jau savulaik tika izdarīts atmaskojot OIK afēru," pauž Zariņš.

"Ir korupcija, ir sistēmiska korupcija, un tad ir valdības veiktie iepirkumi ārkārtas situācijas piesegā? Ceram, ka premjers sniedzot pieprasīto informāciju spēs kliedēt šīs pamatoti radušās bažas. Vai arī kāds būs jāved pie patiesības roku dzelžos," pārliecināts politiķis.

Kā ziņots, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) iepriekš atzina, ka ir vairāki signāli, ka kāda daļa no iepriekš piegādātajām medicīniskajām aizsargmaskām, iespējams, neatbilst solītajai kvalitātei, tāpēc tiek lūgts saglabāt preču iepakojumus un atgriezt tās Nacionālajam veselības dienestam, lai varētu celt pretenzijas pret piegādātāju.

Tomēr vienlaikus politiķe mudināja apzināties pašreizējo situāciju, norādot, ka "tā izvēle ir nevis starp perfekti noformētu, brīnišķīgu, 100% uzticamu un sertificētu masku un nedrošām maskām, bet starp maskām, kuras principā var nopirkt, un nekādām maskām".

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais