Austrijas miljardieris vēlas pirkt Ventspils tranzītbiznesu

"Latvijas Kuģniecības" (LK) un "Ventspils naftas" (VN) pircējs varētu būt Austrijas miljardieris Martins Šlafs, TV3 raidījumam "Nekā personīga" apstiprinājis Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kuram Ģenerālprokuratūra uzticējusi pārvaldīt Aivara Lemberga aktīvus.

"Jā tā tas ir. Uzņēmēji nāk no Austrijas, un tas ir investīciju fonds. Un tas ir saistīts ar Austrijas biznesmeni Martinu Šlafu, kas ir zināms kā vien no bagātākajiem Austrijas pilsoņiem. Šlafa kungs vai šis investīciju fonds, kas saistīts ar viņu, grib pirkt visu ar naftas produktiem saistīto Ventspils tranzītbiznesu. Tas ietver sevī "Ventbunkers", "Latrostrans", VN un LK," sacījis Meroni.

Šlafa vārds Latvijā ir pazīstams, jo miljardieris jau pirms četriem gadiem gribēja nopirkt VN. Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām 2006.gadā valsts izsolē nolēma pārdot VN akcijas. Par darījumu ieinteresējās šis Austrijas bagātākais pilsonis. Viņa pārstāvji centās sev par labu ietekmēt Latvijas politiķus nepārdot akcijas izsolē, bet pa taisno viņiem.

Austrieši runāja arī ar citiem īpašniekiem un centās noraut izsoli, bet tas neizdevās un VN pārdeva "Vitol" grupai. Austriešu dēļ spriedze bijusi liela. Izsoles dienā Drošības policija saņēmusi brīdinājumu - izsoles telpās kāds var ienest sprāgstvielas vai atslēgt datorsistēmas. Austriešiem tikšanu pie tā laika ministra Aigara Štokenberga tolaik izkārtojis Andris Šķēle un tā dēvētais Lemberga oponents Oļegs Stepanovs.

Šlafs tiek saistīts ar specdienestiem - Austrumvācijas drošības dienestu "Stasi" un Izraēlas "Mossad". Tie viņam palīdzējuši biznesā, bet Šlafs palīdzējis "Stasi" darbinieku naudu noslēpt Eiropas bankās. Pret Šlafu uzsāktas vairākas izmeklēšanas - par slepenas informācijas tirdzniecību, naudas atmazgāšanu, kukuļa došanu Izraēlas bijušajā premjerministra Ariela Šarona ģimenei un Izraēlas ārlietu ministram, bet visas lietas izbeigtas. Šlafs ir pazīstams ar Solncevas un Izmailovas noziedzīgo grupējumu līderiem.

Darījumu kārtošanā piedalās arī Austrijas biznesmenis - Grigorijs Lučanskis. Viņš ir noslēpumā tītās Vīnes firmas "Nordex" vadītājs un tiek dēvēts par Ventspils tranzībiznesa tēvu. Rietumu prese viņu tur aizdomās par saistību ar VDK, ieroču un narkotiku tirdzniecību.

Par to, ka šoreiz darījums ir tuvu noslēgumam, liecinot vairāki signāli - vasarā mainījās VN padome un tajā nokļuva Šlafa dēls Pīters. Otrkārt, slepus visi VN akcionāri ar Šlafa fondu parakstījuši nodomu protokolu par akciju pārpirkšanu. Par darījumu detaļām tā dalībnieki klusē.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais