Afganistānā ievainojumu guvis vēl viens Latvijas karavīrs

© Scanpix

Laikā, kad Afganistānā notika parlamenta vēlēšanas, šajā valstī ievainojumus guvuši jau divi Latvijas karavīri.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā, vakar ap plkst.14.30 pēc Latvijas laika Afganistānā, Kunāras provincē, nemiernieku uzbrukuma laikā postenim vieglus ievainojumus guva Latvijas karavīrs, kurš pilda dienesta pienākumus Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Nemiernieku uzbrukums noticis vienam no Afganistānas Nacionālas armijas posteņiem Pakistānas pierobežā, kurā dienesta pienākumus pilda arī Latvijas un ASV kopējās Operacionālās sadarbības padomnieku grupas karavīri. Pa posteni tikusi atklāta tieša uguns.

Ievainotais karavīrs pēc neatliekamās palīdzības sniegšanas tika evakuēts uz ASV militāro hospitāli, kur tika sniegta medicīniskā palīdzība. Karavīra veselības stāvoklis esot stabils.

Karavīrs personīgi jau sazinājies ar tuviniekiem, kurus par notikušo informējuši arī bruņotie spēki. Atsaucoties uz fizisko personu datu aizsardzības normām, AM atsakās sniegt informāciju par karavīra personību, medicīnisko diagnozi un ārstēšanas prognozi.

Kā ziņots, arī 17.septembrī Afganistānā, Kunāras provincē, patrulēšanas laikā ievainojumu guva Latvijas karavīrs, kurš pilda dienesta pienākumus Operacionālās sadarbības padomnieku grupā. Arī šis uzbrukums notika Pakistānas pierobežā, kurā dienesta pienākumus, apmācot Afganistānas Nacionālās armijas bataljona vadību un personālu un monitorējot tā darbību, pilda arī Latvijas un ASV kopējās Operacionālās sadarbības padomnieku grupas karavīri. Uzbrukuma laikā patruļas virzienā raidīti vairāki šāvieni.

Ievainotais karavīrs pēc neatliekamās palīdzības sniegšanas evakuēts uz ASV militāro hospitāli, kur sniegta medicīniskā palīdzība, taču sīkāk par karavīra veselības stāvokli bruņotie spēki neinformē.

Līdz šim operācijā Afganistānā dzīvību zaudējuši četri Latvijas karavīri, bet vēl vairāki guvuši dažādus ievainojumus. 2009.gada 5.augustā Vācijas Bruņoto spēku hospitālī Koblencā pēc 25.jūlija kaujas ar nemierniekiem Afganistānā mira kaprālis Dāvis Baltābols. 2009.gada 1.maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānā, Kunāras provincē, krita seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, bet 2008.gada 11.augustā mīnas sprādzienā Afganistānā krita dižkareivis Edgars Ozoliņš.

Noslēdzoties parlamenta vēlēšanām, Afganistānā nogalināti trīs ārvalstu karavīri - divi bumbas sprādzienā valsts dienvidos un viens nemiernieku uzbrukumā valsts ziemeļos, svētdien paziņoja NATO Starptautisko drošības palīdzības spēku (ISAF) vadība, gan nesniedzot detaļas par šiem incidentiem.

Paštaisītas bumbas ir talibu galvenais ierocis pret aptuveni 150 000 NATO un ASV karavīru, kuri cīnās, lai apspiestu jau deviņus gadus ilgstošos nemierus.

Līdz ar to sestdien, kad Afganistānā notika parlamenta vēlēšanas, šajā valstī dzīvību zaudēja pieci ārvalstu karavīru, bet kopš 2001.gada, kad ASV vadītā iebrukuma laikā tika gāzts talibu režīms, bojāgājušo karavīru skaits sasniedzis 515 karavīrus, kas tuvojas 2009.gada rekordam, kad Afganistānā gāja bojā 521 ārvalstu karavīrs.

Latvijā

Akciju sabiedrības “Balticovo” un tās apakšuzņēmuma SIA “Bovo Gas” 1012 m2 plašajā, praktiski sterilajā angārā sāk ražot biogāzi – gadā 17 000 000 m3, un tuvajā laikā tiks uzstādītas iekārtas, lai gadā sašķidrinātu 7 000 000 m3 pārtikas klases oglekļa dioksīda. Taču tas vēl nav viss – gāzes ražošanas iekārtām un industriāliem trokšņiem pildītā telpa acumirklī spēj pārvērsties par krāšņu koncertzāli, kurā vienotā harmonijā savijas industriālais troksnis, gaismas mūzika, instrumentu un solista balss melodijas.

Svarīgākais