Lielā Talka: visaktīvāk šogad talkoja Pierīgā un Rēzeknes novadā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Lielā Talka jau trīspadsmito gadu kopā pulcina Latvijas iedzīvotājus, lai kopīgiem spēkiem panāktu, ka Latvija kļūst par zaļu un sakoptu valsti. Ņemot vērā pašreizējos apstākļos, Lielā Talka šogad papildina savu saukli ar jaunu vadmotīvu - “Sakop savu sētu – Tava sēta Latvija”, - aicinot visus sakopt savu tuvējo apkārtni un savu sētu, atceroties, ka Latvija ir mūsu visu kopīga sēta. Neskatoties uz laikapstākļiem un vīrusa draudiem, arī šogad talkotāji bijuši aktīvi un pieteikuši 955 talkošanas vietas, kas ir tikai par 1/3 mazāk nekā pagājušajā gadā. Latvija šogad var kalpot par piemēru visām pasaules valstīm, jo pat sarežģītos apstākļos, kad valstī noteikts ārkārtējais stāvoklis, cilvēki rūpējas ne vien par savu veselību, bet arī par apkārtējo vidi. Tomēr neaizmirsīsim, ka šī talka ir lieliska iesildīšanās Pasaules talkai, kura norisināsies 19. septembrī.

Ņemot vērā ārkārtējo situāciju Latvijā, pašvaldības vairāk aicina iedzīvotājus talkot nevis lielākā kompānijā, bet gan piedalīties akcijā vienatnē, divatā vai ģimenes kompānijā. Šajā gadā lielākā talkotāju aktivitāte novērota Pierīgas reģionā un Rēzeknes novadā, kur arī pieteikts visvairāk talku. Pozitīvi, ka neraugoties uz šī brīža apstākļiem, joprojām mūsu valsts iedzīvotāji vēlas doties dabā un padarīt Latviju tīrāku.

Skrundas novada pašvaldības Lielās Talkas koordinatore Viktorija Reine stāsta: “Neskatoties uz šī brīža situāciju valstī un visā pasaulē, vēlos teikt, ka talkotāju ir diezgan daudz. Priecājamies, ka ir tik liela aktivitāte no talkotāju puses, ir pieprasījums pēc atkritumu maisiem, taču tas nozīmē, ka atkritumi nebeidz beigties. Jāsaka gan, ka daļa novada iedzīvotāju talkoja jau vakar un vēl daļa turpinās to darīt arī rīt. Kopumā novadā pieteiktas vairāk kā 25 talkošanas vietas. Vairāk tiek veiktas atkritumu savākšanas talkas. Labiekārtošanas darbi norisinās vairākās vietās Ventas krastā. Tas ir pozitīvi, ka cilvēki var talkot sev ērtā laikā un sev vēlamajās vietās. Šajā pavasarī, ievērojot visus drošības pasākumus, talkojam individuāli un kopā ar ģimenēm, bet ceram, ka rudens talkā varēsim pulcēties jau lielākās kompānijās un turpināt darbu pie mūsu rododendru dārza.”

Savukārt Maltas pusē šogad akcents tiek likts uz solo talkām jeb savas sētas sakopšanu. “Šoreiz, domājot par iedzīvotāju drošību, aicinājām lielākās kompānijās nepulcēties. Tāpēc sakopšanas darbi Maltas pagastā tika veikti jau ātrāk. Šodien aktīvi tiek veiktas ģimenes talkas, lai labiekārtotu un sakoptu savas dzīvojamās teritorijas, veicinot zaļāku vidi mums apkārt,” informē Irina Orlovska no Maltas.

Arī “Latvijas skauti un gaidas” šajā gadā atsaucās uz Lielās Talkas aicinājumu sakopt savu apkārtējo vidi. “Atsaucoties uz valstī noteiktajiem ierobežojumiem, kopīgas lielas talkošanas mēs neorganizējām. Tomēr aicinājām skautus un gaidas doties solo un ģimenes talkās, lai sakoptu mūsu Latvijas dabu. Tukuma 12. Skautu un gaidu vienība šogad aktīvi talkoja visu aprīli, iesaistot savas ģimenes, lai uzkoptu un labiekārtotu nometņošanas teritoriju. Priecājamies, ka “Lielā Talka” mudina satikties kopā dabā, lai paveiktu labus darbus,” informē “Latvijas skauti un gaidas”.

Talkas dienā aicinām talkotājus iesūtīt savas talkas bildes un informēt par to, kā norit talkošana dažādās Latvijas vietās. Piemēram, esam saņēmuši jau ziņu par to, ka ceļa posmā Dricāni - Pilcene 6 km garā posmā kopā piepildīti 49 atkritumu maisi, savukārt Dricānu ciemā un tā apkārtnes teritorijā savāktais atkritumu skaits - 55.

Dalīties ar savu talkas dienas veikumu (video vai bilžu formātā) vai sociālajos tīklos ietagojo Lielo Talku vai sūtot e-pastu: talkas@talkas.lv

Šogad Lielā Talka notika nedaudz neierastākā formātā, lielāku uzsvaru liekot uz individuālu talkošanu, taču, pēc valdības lēmuma, kas atļāva pasākumus, kuros var pulcēties līdz 25 cilvēkiem, pieauga arī pieteikto talku skaits.

Man ir patiess prieks, ka cilvēki, neskatoties uz lietu un vēju, kā arī ierobežojošiem noteikumiem, šodien tomēr devās talkot. Es kārtējo reizi pārliecinos, ka mūsu tauta ir apbrīnas vērta. Mēs spējam iedvesmot viens otru un citus uz labiem darbiem. Laikam jau vēlme pēc tā, lai mēs dzīvotu sakoptā, skaistā un zaļā valstī, ir ierakstīta mūsu ģenētiskajā kodā. Pilnīgi piekrītu tam, ko šorīt, atklājot talku, teica Valsts prezidents, proti, ka Lielā Talka ir viena no latviešu gudrākajām tradīcijām un ar to mums jādalās ar citām pasaules valstīm. Vēlos vēlreiz pateikties visiem tiem, kuri saprot, ka sakopjot savu apkārtni, lai varam dzīvot zaļā un ekoloģiski tīrā vidē, mēs labvēlīgi ietekmējam arī savu veselību. Nebiju cerējusi, ka talkai tiks pieteikts tik liels vietu skaits, bet tas, ko redzu šodien, liecina, ka spējam izvērtēt, kas ir svarīgi mums visiem kopumā,” uzsver Lielās Talkas valdītāja Vita Jaunzeme.

Ņemot vērā cilvēku atsaucību un to, ir vēlme turpināt talkot arī nākamās nedēļas laikā, to ir iespējams darīt, taču talka jāsaskaņo ar savu vietējo pašvaldību. Aicinām, ka ne tikai Lielās Talkas norises laikā, bet gan visa gada garumā, cilvēki ir aicināti talkot un rūpēties par vidi.

Šogad mēs nerīkojam kolektīvo uzņēmuma talku, taču Latvijas Valsts mežu darbinieki, neskatoties uz to, piedalās individuāli. Diemžēl jāsecina, ka pēdējos gados atkritumu daudzums Latvijas mežos nevis samazinās, bet pieaug. Tāpēc mūsu darbiniekiem talkošana nav sveša lieta, atkritumu mežā savācam teju katru dienu. Tāpēc aicinu arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju, dodoties pastaigā dabā, paņemt līdzi maisiņu un pa ceļam savākt arī atkritumus. Ja katrs no mums būs tik atbildīgs, tad kopīgiem spēkiem panāksim to, ka Latvija tik tiešām mūs tīrākā un zaļākā valsts pasaulē!” Uzsver Latvijas valsts mežu Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.