Aptauja: teju trešdaļa iedzīvotāju netic oficiālajai informācijai par Covid-19

© Pixabay

Tas, cik apzinīgi sabiedrība ievēro Covid-19 krīzes laikā noteiktos ierobežojumus, lielā mērā saistīts arī ar iedzīvotāju uzticēšanos oficiālo iestāžu paustajai informācijai un sniegto norādījumu pamatojumam. Un, kā liecina pētījumu centra SKDS pēc Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti, katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs neuzticas ne veselības ekspertu, ne politiķu teiktajam par Covid-19, aptaujas rezultātus skaidro "Panorāma".

Pēc nedaudz vairāk kā 1000 cilvēku aptaujāšanas redzams, ka katrs ceturtais paudis - oficiālajai ar Covid-19 saistītajai informācijai drīzāk vai pat nemaz nevar uzticēties. Vienlaikus tomēr nepilnas divas trešdaļas sabiedrības amatpersonu paustajam šajā laikā uzticas.

Ekrānuzņēmumsno LTV

Iedzīvotāju acīs lielāko uzticību bauda tieši veselības nozares speciālisti, ar pārliecinošu pārsvaru - infektologs Uga Dumpis. Viņu kā cilvēku, kam var uzticēties ar Covid-19 saistītos jautājumos, minējis katrs piektais aptaujātais. Tālāk ar 8,4% seko Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Diezgan bieži cilvēki arī minējuši mediķus un zinātniekus kopumā, nenosaucot kādu konkrētu personu. Retāk, tomēr salīdzinoši biežāk nekā citas amatpersonas, iedzīvotāji minējuši veselības ministri Ilzi Viņķeli ("Attīstībai/Par!").

Ekrānuzņēmumsno LTV

Vēl starp atbildēm atrodams premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Tā kā aptaujātajiem netika piedāvāti varianti, bet viņi paši nosauca to cilvēku, kas nāca prātā, tika minēti arī austrumu kaimiņvalstu līderi Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko. Viņi nosaukti tikpat bieži kā, piemēram, Pasaules Veselības organizācija. Iedzīvotāji nosaukuši arī Donaldu Trampu, Angelu Merkeli, uzņēmēju Īlonu Masku, kurš daudz kritizējis Covid-19 un Latvijas opozīcijas politiķi Aldi Gobzemu.

Uzticības reitinga absolūtais līderis Uga Dumpis daudz retāk šķitis uzticams avots arī krievvalodīgajiem, kamēr Jurijs Perevoščikovs vienlīdz veiksmīgi uzrunājis abas auditorijas. Krievvalodīgie pat biežāk nekā latviski runājošie kā savu pirmo izvēli nosaukuši arī veselības ministri Ilzi Viņķeli.