Rubenis: Nākamā gada kultūras budžetu varētu cirpt par desmito daļu

Šodien Latvijas Nacionālās operas (LNO) Jaunajā zālē notikušajā diskusijā "Kāds būs Latvijas kultūras modelis 2011.gadā?" Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis teica, ka "ar 100% pārliecību var prognozēt, ka, tāpat kā viss valsts budžets, arī kultūras budžets par apmēram 10% tiks samazināts".

Pēc Rubeņa teiktā, daļu kultūras iestāžu nāksies slēgt, jo tās nevarēs izdzīvot, nevarēs samaksāt par siltumu un elektrību, jo komunālajiem maksājumiem un nomas maksai par telpām jau tagad nākas tērēt apmēram 20% valsts piešķirtās dotācijas.

Diskusijās izteiktos politiķu solījumus, ka viss būs labi un neviena kultūras iestāde arī nākamgad netiks slēgta, Rubenis nosauca par "bezjēdzīgiem". Ja jau kultūras ministrs var pateikt kultūras iestāžu vadītājiem "Tā ir jūsu problēma, kā izdzīvot ar esošo budžetu", atliek muzejus un teātrus nodot privatizācijai.

Arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce pauda viedokli, ka jau ar esošo finansējumu muzeja direktoram jādomā nevis - veidot jaunu izstādi vai maksāt par komunālajiem pakalpojumiem, bet gan - šomēnes maksāt par elektrību vai par apkuri.

Kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) uzsvēra, ka svarīgākais ir panākt, lai arī nākamgad Kultūras ministrija varētu darboties kā atsevišķa ministrija. Dālderis arī apgalvoja, ka nākamgad kultūras nozares budžets nebūs jāsamazina, jo "nauda valsts budžetā ir".

Vairāki diskusijas dalībnieki pauda viedokli, ka kļūdains bija bijušās kultūras ministres Helēnas Demakovas (TP) lēmums visas ēkas, kurās atrodas kultūras iestādes, nodot "Valsts nekustamajiem īpašumiem". Nomas maksa esot nesamērīgi augsta, tai jātērē 20-30% valsts dotācijas.

Diskusijā tika minēts, ka valsts budžets pret 2008.gadu ir samazinājies par 28%, bet Kultūras ministrijas (KM) budžets - par 43% un ir atgriezies 2006.gada līmenī. KM budžets, kas 2007.gadā ir veidojis pat 3,3% no valsts budžeta, 2008.gadā - 2,3%, bet 2010.gadā ir sasniedzis vienu no zemākajām atzīmēm - tikai 1,6% no valsts budžeta.

Valsts kultūrkapitāla fondam kopš 2008.gada finansējums samazināts par 72%, likvidēti 95% mērķprogrammu un kultūras programmu, mūža stipendiju apmērs samazināts no 150 latiem mēnesī uz 100 latiem mēnesī, atbalstīto projektu skaits samazinājies par 29%.

Valsts dotācija muzejiem samazināta par 46%, pārtrauktas VKKF kultūras programmas akreditēto muzeju darbības sekmēšanai, strādājošo skaits muzejos samazināts par 24%.

LNO budžets, salīdzinot ar 2008.gadu, samazināts par 36%, LNO atalgojuma fonds samazināts par 28%, LNO štats samazināts par 18%, kā rezultātā pašu ieņēmumi samazinājušies par apmēram 40%.

Teātriem finansējums, salīdzot ar 2008.gadu, samazināts par 55,25%. strādājošo skaits samazināts par 109 darbiniekiem.

Svarīgākais