Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Šorīt lielākā daļa Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru mutes un deguna aizsegus neizmanto

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lielākā daļa galvaspilsētas sabiedriskā transporta pasažieri mutes un deguna aizsegus neizmanto, šorīt novēroja aģentūra LETA.

Ap pulksten 9.00 aģentūra LETA Brīvības ielā novēroja, ka trolejbusos un autobusos aizsegus izmantoja tikai neliela daļa pasažieri. Līdzīgi situācija bija redzama tramvajos Barona ielā. Aizsegus lietoja jaunieši un vidēja vecuma cilvēki.

Vienlaikus neviens no transportlīdzekļiem nebija pārpildīts un cilvēki tajā ievēroja distanci.

Arī Vecmīlgrāvī šorīt novērots, ka pilsētas autobusos aizsegus izmanto vien retais.

Jau ziņots, ka sabiedriskajā transportā pasažieriem no šodienas jāvalkā sejas un deguna aizsegi, piemēram, sejas maska, respirators, šalle, lakats un tamlīdzīgi.

Atbilstoši valdības lēmumam Satiksmes ministrijas izstrādātais rīkojums par piesardzības pasākumiem sabiedriskajā transportā līdz ar citiem epidemioloģiski drošiem sabiedriskā transporta lietošanas noteikumiem paredz pienākumu pasažieriem sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu. Savukārt pārvadātājiem ir jānodrošina pasažieru informēšana par piesardzības pasākumiem audio vai vizuālā formātā transportlīdzekļos, interneta mājaslapās, pieturās, autoostās, stacijās un citviet.

Pasažieri tiek aicināti nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem, savukārt vadītāju, konduktoru vai atbildīgās valsts iestādes informēt par šo prasību neievērošanu.

Ministrijā skaidroja, ka transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori, ievērojot noteikto distanci, personas identificēšanai var lūgt noņemt mutes un deguna aizsegu tiem pasažieriem, kuri izmanto braukšanas maksas atvieglojumus.

Pārvadātāja pienākums ir informēt pasažierus par prasību lietot mutes un deguna aizsegu. Transportlīdzekļos, kur iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm, vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsega. Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori var aizrādīt pasažieriem un prasīt mutes un deguna aizsega lietošanu.

Satiksmes ministrijā norādīja, ka mutes un deguna aizsega lietošana ir tikai viens no pasākumiem, ko inficēšanās riska mazināšanai var veikt katrs pasažieris un ir pašu pasažieru veselības interesēs.