Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Noderīgi! Jauniešiem karjeras konsultācijas pieejamas attālināti

© F64

Ārkārtējās situācijas laikā karjeras konsultācijas jauniešiem pieejamas attālināti, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapā.

Aģentūra ir apkopojusi informāciju par dažādām attālināto karjeras konsultāciju iespējām un digitālajiem rīkiem vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem.

VIAA skaidro, ka vietnē "www.profesijupasaule.lv", kas izveidota, lai paplašinātu skolēnu priekšstatus par profesiju daudzveidību un radītu vēlmi padziļināti pētīt darba pasauli un savas personīgās karjeras iespējas, skolēni patstāvīgi var pētīt profesijas un rast dažādas idejas papildu informācijas iegūšanai.

Savukārt interneta vietnē "www.niid.lv", kurā atrodama informācija par Latvijas izglītības iestāžu piedāvātajām izglītības iespējām, ir apkopoti vairāki interaktīvi rīki. Izsmeļošas atbildes par izglītības iespējām un karjeras jautājumiem var saņemt, uzdodot jautājumu e-konsultantam, bet jaunieša dzīves situācijai un vajadzībām atbilstošās izglītības iespējas palīdzēs atrast digitālais asistents.

Lai parādītu izglītības un karjeras ceļa virzienu un varētu izdarīt lēmumus, mājaslapā iespējams izpildīt arī sešus karjeras izvēles testus.

Papildus šiem digitālajiem rīkiem VIAA mājaslapas sadaļā "Karjeras atbalsta informatīvie materiāli" ir atrodamas infografikas un metodiskie materiāli izglītības un karjeras plānošanai, kas palīdzēs apzināties savas intereses un spējas un virzīs uz apzinātu, mērķtiecīgu profesijas izvēli, norāda aģentūra.

Tāpat individuālo karjeras konsultāciju par karjeras izvēles jautājumiem var saņemt pie savas skolas pedagoga karjeras konsultanta. VIAA skaidro, ka attālinātā sarunā ar pedagogu karjeras konsultantu skolēns varēs uzzināt par visiem minētajiem resursiem karjeras izvēlei, kā arī noskaidrot tieši savām interesēm atbilstošo informāciju par turpmāko karjeras ceļu.

Karjeras konsultācijas var saņemt arī pie Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas biedriem vai pie kvalificētiem karjeras konsultantiem, kas ir maksas pakalpojums, kuri arī Covid-19 izplatības laikā piedāvā konsultācijas tiešsaistē.