Asociācija brīdina: Covid-19 ietekmē var augt jauno projektu dzīvokļu cenas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes rezultātā varētu pieaugt jauno projektu dzīvokļu cenas, piektdien "Luminor Bank" rīkotajā diskusijā "Mājokļu tirgus: cenas, piedāvājumi, tendences" sacīja Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags. 

Viņš skaidroja, ka jau līdz šim dzīvokļu būvniecības tempi Latvijā būtiski atpalika no kaimiņvalstīm, piemēram, Lietuvā gadā uzbūvē aptuveni 5000 jaunu dzīvokļu, bet Latvijā tikai aptuveni 1500 jaunu dzīvokļu.

"Tie jaunie projekti, kuri pirms krīzes iestāšanās jau bija būvniecības procesā, taču to projektu, kuri vēl bija tikai uz papīra, attīstītāji ieņēmuši nogaidošu pozīciju un vēl nesāk būvniecību," stāstīja Vanags.

Vienlaikus Vanags norādīja, ka bankas kreditēšanas apjomus nesamazina un tie cilvēki, kuriem ir darbs un ienākumi, un kuriem bankas izsniedz hipotekāro kredītu, vēlēsies pirkt dzīvokli. Tomēr dzīvokļu piedāvājums tirgū tuvākajā laikā var kļūt stipri ierobežots un tas var izraisīt jauno projektu cenu kāpumu, skaidroja Vanags.

Asociācijas vadītājs arī informēja, ka saskaņā ar asociācijas biedru datiem pirms divām-trim nedēļām bija novērojams intereses kritums, taču pēdējās nedēļas laikā klientu interese par dzīvokļu iegādi ir atjaunojusies.

Vanags norādīja, ka Latvijas iedzīvotāju pirktspēja ir tāda, ka joprojām pieprasītākie būs ekonomiskās klases nelielie dzīvokļi ar cenu līdz 100 000 eiro.

"Joprojām dzīvokļu iegādē būtiska ir "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" atbalsta programma, bet būtu svarīgi to fokusēt tieši uz jaunu un energoefektīvu mājokļu iegādi. Līdz šim aptuveni 80-90% ar "Altum" atbalstu iegādātie mājokļi ir energoneefektīvajās padomju laika mājās mikrorajonos, kādās dzīvo 72% iedzīvotāju," piebilda Vanags.

Svarīgākais