Divi ASV stratēģiskie bumbvedēji veikuši treniņlidojumu Baltijas gaisa telpā

© AFP/SCANPIX/LETA

Šonedēļ divi ASV Gaisa spēku gaisa kuģi B-1 "Lancer" no Elsvortas Gaisa spēku bāzes, Dienviddakotā, ASV, veica tālas darbības stratēģisko bumbvedēju treniņlidojumu gaisa telpā virs Baltijas.

Treniņlidojuma laikā ASV gaisa kuģi trenēja sadarbību un savietojamību ar Dānijas Gaisa spēku gaisa kuģiem "F-16", šķērsojot Borholma salu, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpu. Tāpat mācību laikā notika sadarbība ar Igaunijas gaisa atbalsta kontrolieriem, trenējot tuvā gaisa atbalsta spēju.

Sabiedroto Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju treniņlidojumi apliecina sabiedroto Gaisa spēku savietojamību un spēju veikt kopīgus uzdevumus, lai sniegtu atbalstu un ieguldījumu Baltijas reģiona drošības nodrošinašanā.

Gaisa kuģi B-1 "Lancer" spēj ātri piegādāt konvencionālos ieročus cīņai pret jebkuru pretinieku jebkurā pasaules vietā jebkurā laikā.

Iepriekš šāds treniņlidojums Eiropā notika 2018.gada novembrī NATO militāro mācību "Trident Juncture" laikā.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.