Premjerministri spriedīs par Baltijas valstu telpas atvēršanu cilvēku kustībai

© f64

Šodien notiks attālināta Baltijas valstu premjerministru tikšanās. Premjerministri spriedīs par Baltijas valstu telpas atvēršanu cilvēku kustībai, saglabājot zināmus ierobežojumus, kas būtu līdzīgi visās Baltijas valstīs.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis otrdien paziņojis, ka saskata reālas iespējas atvērt marta vidū slēgtās robežas starp trim Baltijas valstīm un Poliju, jo Covid-19 situācija visās šajās valstīs ir līdzīga.

"Saredzu reālas iespējas, ka Baltijas reģions varētu atvērties, un pastāv arī ticama varbūtība, ka tam varētu pievienoties Polija," sacījis Skvarnelis žurnālistiem Seimā.

"Ņemot vērā, ka situācija Baltijas valstīs un Polijā ir līdzīga, ka tiek veikti līdzīgi pasākumi krīzes pārvarēšanai, tas patiešām ir reāli. Pašlaik man būtu grūti ierosināt valdībai pieņemt lēmumus par pārvietošanās brīvību attiecībā uz tām valstīm, kurās tādi pasākumi nav veikti un kurās mirstības rādītāji ir vairākkārt augstāki nekā Lietuvā," atzinis Skvernelis.

Viņš piebildis, ka šo jautājumu pirmdien apspriedis ar Polijas premjeru Mateušu Moravecki un viņa reakcija uz tādu priekšlikumu bijusi pozitīva.

Lietuvas premjers izteicis cerību, ka trešdien ar Latvijas un Igaunijas valdību vadītājiem tiks panākta vienošanās par robežu atvēršanu.

Pēc viņa teiktā, atvieglota pārvietošanās nozīmētu iespējas gan uzņēmējiem, gan privātpersonām bez ierobežojumiem šķērsot valstu robežas, vairs nenosakot viņiem obligātu 14 dienu karantīnu, un uz kaimiņvalstīm varētu doties arī tūrisma un atpūtas braucienos.

"Pēc tiem pašiem principiem, kā mēs šodien pārvietojamies valsts iekšienē, mēs varētu pārvietoties starp Baltijas valstīm, un nebūtu ierobežojumu veikt uzņēmējdarbību, eksportēt preces vai doties darbā pāri robežai," skaidrojis Lietuvas valdības vadītājs.

Kariņa, Skverneļa un Igaunijas premjera Jiri Ratasa attālināta tikšanās sāksies plkst.9, aģentūru LETA informēja Kariņa birojā.

Iepriekšējā tikšanās laikā, 22.aprīlī, Baltijas valstu premjerministri pārrunāja praktisko sadarbību Covid-19 radītās krīzes risināšanā, karantīnas pasākumu atvieglošanā, ideju un rīcības koordinēšanā.

Kā norādījis Skvernelis, gan politiskajā, gan ekspertu līmenī ir svarīgi aktīvi koordinēt triju Baltijas valstu darbību, pieņemot lēmumus attiecībā uz karantīnu un arī uz tās atvieglošanu. Šos lēmumus īpaši gaida Baltijas valstu sabiedrība.

Triju valstu premjeri toreiz arī nolēma tuvākajā laikā rīkot regulāras attālinātas videokonferences, kurās liela uzmanība tiks pievērsta projektiem, kas interesē visas puses, - "Rail Baltica", elektrotīklu sinhronizācijai, kā arī Lietuvas un Eiropas Komisijas ierosinājumam nepirkt elektroenerģiju no trešajām valstīm.