Raizējas par vietējo televīzijas kanālu iznīcināšanu

"No [kabeļtelevīzijas operatora] Baltkom puses netaisnīgi ir tas, ka šobrīd skatītājs maksā par Baltkom abonenttelevīziju, bet ne santīma no šīs naudas nenonāk līdz vietējiem televīzijas (TV) kanāliem, tajā pašā laikā Baltkom atrod iespēju maksāt lielajiem ārzemju kanāliem.

Tāpēc mēs noteikti lūgsim Konkurences padomi (KP) veikt regulējumu, lai jaunais uzņēmums neapdalītu vietējos TV kanālus, tai pašā laikā izdabājot lielajiem ārzemju kanāliem," uzskata TV3 Latvia ģenerāldirektore Baiba Zūzena.

Tieši šodien beidzas KP atvēlētais termiņš, līdz kuram nozarē strādājošie uzņēmumi aicināti iesūtīt pamatotus viedokļus par iespējamo triju kabeļtelevīziju pakalpojumu sniedzēju – Baltkom grupas, Izzi grupas un SIA EST Risinājumi – apvienošanās ietekmi uz konkurenci. KP sabiedrisko attiecību pārstāve Inita Kabanova norāda, ka tā jau ir saņēmusi vairākus nozares pārstāvju viedokļus, taču līdz lēmuma pieņemšanai plašāka informācija par tiem netiks sniegta.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka vērienīga monopoluzņēmuma izveide kropļos esošo tirgu un, visticamāk, radīs neizdevīgu situāciju gan klientiem, gan konkurentiem. Tā, piemēram, TV3 neapmierina līdzšinējā sadarbība ar Baltkom, kura, iespējams, nemainīsies arī pēc apvienošanās.

"Baltkom šobrīd izvairās noslēgt līgumu ar vietējiem kanāliem, kā, piemēram, TV6, lai veiktu samaksu par šī kanāla iekļaušanu savā paketē. Esam noraizējušies, ka šāda veida praksi var pārņemt arī jaunais uzņēmums, bet cietējs būs skatītājs, kurš neredzēs savu iemīļoto kanālu. Mums ir bažas, ka jaunais kopuzņēmums, izmantojot savu dominējošo pozīciju tirgū, var šādā veidā iznīcināt vietējos TV kanālus," teic B. Zūzena.

Taču viņa norāda, ka šī apvienošanās beidzot varētu radīt lielāku skaidrību saistībā par klientu skaitu. Aptuveni aprēķini liecina, ja Baltkom un Izzi apvienosies, radīsies dominējošs tirgus dalībnieks, kuram piederēs 70 līdz 80 procentu tirgus daļa Rīgā, tas ir – aptuveni 300 000 mājsaimniecību. "Ja raugāmies uz iespējamo pozitīvo efektu, divu lielu maksas TV spēlētāju apvienošanās var ieviest vairāk kārtības abonenttelevīzijas tirgū – pašreiz gan Izzi, gan Baltkom ir diezgan daudz satelītuzņēmumu, kā rezultātā ir grūti saprast abu tirgus spēlētāju patieso abonentu skaitu un tirgus daļu," norāda TV3 Latvia vadītāja.

Jau ziņots, ka Baltkom un Izzi jūlijā KP iesniedza apvienošanās pieteikumu. Apvienošanās mērķis ir pilnveidot piedāvājumu abu kompāniju apvienotā tīkla teritorijās, kā arī koncentrēt uzņēmumu resursus esošo pakalpojumu attīstīšanai un modernu tehnoloģiju ieviešanai. "Lēmums KP par uzņēmumu apvienošanos ir jāpieņem četru mēnešu laikā, kopš saņemts pieteikums, tas ir, līdz 15. novembrim," precizē KP pārstāve I. Kabanova.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais