Slimnīcas plāno iegādāties 55 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Universitāšu slimnīcas plāno iegādāties kopumā 55 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē pastāstīja slimnīcu valdes locekļi.

Visvairāk iekārtu iegādāties plāno Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS). Tās valdes loceklis Rinalds Muciņš vēstīja, ka ārstniecības iestāde plāno iepirkt kopumā 28 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, no kurām 23 būs invazīvās, bet piecas - neinvazīvās. Vienlaikus Muciņš norādīja, ka PSKUS šīs iekārtas pērk atsevišķi, jo pastāv piegādes apjoma ierobežojumi, kas ir pakārtoti piegādes ātrumam.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis sēdē norādīja, ka slimnīca plāno iegādāties desmit invazīvās mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas un piecas neinvazīvās mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas.

Tikmēr Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētājs Valts Ābols ziņoja, ka ārstniecības iestāde plāno iepirkt vēl 12 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas.

Papildu ventilācijas aparātus plāno iegūt arī Nacionālais veselības dienests (NVD), kura direktors Edgars Labsvīrs sēdē minēja, ka patlaban ir plāns iepirkt šīs iekārtas kopīgā Eiropas Savienības iepirkumā. Jau šobrīd kopā ar profesori Evu Strīķi tiek vērtēti piedāvājumi un plānots, cik tieši šādu iekārtu būtu vajadzīgs, norādīja Labsvīrs.

Tāpat NVD direktors skaidroja, ka dienests jau vairāk nekā mēnesi neiepērk sejas aizsargmaskas. Pēdējā to piegāde tiek gaidīta šodien, un, pēc Labsvīra aplēsēm, tajā būs kopumā viens miljons sejas aizsargmasku, kas tika iepirktas ar SIA "Saules Aptieka" starpniecību.

Sēdē arī deputāte un bijusī veselības ministre Anda Čakša jautāja, vai paredzēts individuālos aizsarglīdzekļus izdalīt arī ambulatorajām ārstniecības iestādēm, uz ko Labsvīrs atbildēja, norādot, ka šobrīd tie tiek dalīti ārstniecības iestādēm neatkarīgi no tā, vai tām ir līgums ar NVD.

Atbilstoši NVD aprēķiniem, uz katru ārstniecības personu ambulatorajās ārstniecības iestādēs tiek piešķirtas divas maskas un viens respirators. Tomēr, atbilstoši NVD direktora paustajam, joprojām saglabājas respiratoru deficīts.

Kopumā dienests ir saņēmis aptuveni 500 pieteikumu, un ar katru ārstniecības iestādi tiek noslēgta individuāla vienošanās.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā NVD bija iegādājies 11 plaušu ventilācijas iekārtas, bet vēl 75 iekārtu iegādei noritēja iepirkuma process.

Svarīgākais