ZZS: jābūt skaidrībai par ārkārtējās situācijas Latvijā atcelšanas nosacījumiem

© Dmitrijs Suļžics/F64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atkārtoti aicinājusi Ministru prezidentu A.K.Kariņu definēt konkrētus kritērijus par ārkārtējās situācijas Latvijā atcelšanu vai saglabāšanu, jo sabiedrībai – tai skaitā uzņēmējiem ir jābūt skaidrībai par nākotni. Vienlaikus ZZS vēstulē valdības vadītajam atkārtoti norāda uz nepieciešamību organizēt tautsaimniecības un medicīnas ekspertu grupu, lai tiktu izveidots plāns Latvijas iziešanai no koronovīrusa radītās krīzes.

ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsver, ka neziņa par ārkārtas situācijas un līdz ar to dažādu ierobežojumu turpināšanu atstāj negatīvu ietekmi uz tautsaimniecību. Jau šobrīd ir skaidri redzams, ka COVID-19 izplatības mazināšanai ieviestie pasākumi būtiski mazina Latvijas ekonomisko attīstību, un daudzās nozarēs situācija ir kritiska.

Jau 26. martā ZZS vērsās pie premjerministra ar aicinājumu veikt savlaicīgu, skaidru kritēriju definēšanu ārkārtas situācijas pagarināšanai vai atcelšanai, kā arī izveidot vienotu krīzes vadības koordinācijas centru veselības un ekonomikas aizsardzībai. Atbilde no A.K.Kariņa biroja ZZS sasniedza 22. aprīlī, nesniedzot konkrētu atbildi, bet pastarpināti informējot par līdz šim veiktajiem pasākumiem analogu struktūru izveidē. Tajā pašā laikā, nozaru ministri publiski pauduši atšķirīgus un pat pretējus viedokļus par to, vai ārkārtas situācija pēc 2020. gada maija būtu pagarināma vai atceļama, dažādi ir arī mediķu uzskati par Latvijai labāko iespējamo scenāriju.

Jaunā vīrusa izplatībai jau ir radījusi spriedzi sabiedrībā, tāpēc nav pieļaujams iedzīvotājus un uzņēmējus turēt neziņā par valdības plāniem un nosacījumiem ārkārtas situācijas atcelšanai, uzsver ZZS, aicinot izpildvaru runāt skaidru valodu.

„Būtiski ir izvērtēt un meklēt risinājums, kā maksimāli, saglabājot epidemioloģisko drošību, sniegt iespējas uzņēmējiem, īpaši mazajiem un vidējiem, atsākt darbu. Aizliegums strādāt arī pēc 12. maija daudziem pakalpojumu sniedzējiem var būt letāls”, norāda E.Tavars.

“Viens no pirmajiem soļiem varētu būt ekonomiskās sadarbības un pakalpojumu aprites atjaunošana starp Baltijas valstīm, kur situācija saistībā ar koronovīrusa kontroli ir stabila. Tas arī būtu tāds simbolisks solis. Paralēli būtu jāvērtē robežu atvēršana, balstoties uz drošības apsvērumiem, plašākam Eiropas areālam”, vienu no potenciālajiem scenārijiem ieskicē ZZS valdes loceklis un Saeimas deputāts Armands Krauze.


Papildus informācijai:

Dace Kārkliņa

Zaļo un zemnieku savienības preses sekretāre

Tālr. 29533172

www.zzs.lv

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais