Patēriņa kredītu izsniedzēji varēs izmantot Kredītu reģistru

Patēriņa kredītu sniedzēji varēs izmantot Kredītu reģistru, lai iegūtu informāciju par citiem patērētāja darījumiem ilgākā laika posmā un novērtētu viņu kredītspēju, to paredz šodien Saeimā par steidzamiem atzītie un pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītie grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā, Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā.

Šo iespēju turpmāk varēs izmantot arī citas Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts personas, kas nodarbojas ar patērētāju kreditēšanu.

Par Kredītu reģistra izmantošanu būs jāmaksā, un samaksas apmēru noteiks Latvijas Banka, kas vēl lēmumu par tās lielumu nav pieņēmusi. Maksa par šo pakalpojumu segs reģistra sistēmas izstrādi, ar reģistra ziņu sagatavošanu un nosūtīšanu saistītos izdevumus, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Atbilstoši Eiropas Komisijas direktīvai personas, kas nodarbojas ar patērētāja kreditēšanu, varēs saņemt Kredītu reģistrā esošās ziņas pa pastu ierakstīta sūtījuma veidā, nodrošinot fizisko personu datu aizsardzību.

Patlaban pieeja Kredītu reģistram ir bankām, komercsabiedrībām, apdrošinātājiem un krājaizdevu sabiedrībām, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un Latvijas Bankai.

Izmaiņas nepieciešamas, lai veicinātu atbildīgu kreditēšanu, nodrošinot personām, kas kreditē, iespēju novērtēt patērētāja kredītspēju, norāda grozījumu autori.

Svarīgākais