Bauskas pamatskolā bērnu saslimšanu izraisījis norovīruss

Bauskas pamatskolā 70 bērnu saslimšanas izraisītājs ir norovīruss, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle.

Pēc viņas sacītā, ņemot vērā, ka bērni ārstējušies mājās un tikai viena meitene tika nogādāta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, tad tikai viņai tika veikti laboratoriskie izmeklējumi, kuri norādījuši uz norovīrusu.

LIC informācija liecina, ka norovīruss īpaši izplatās ziemas periodā. To bieži nosauc arī par "ziemas vemšanu slimību". Slimību raksturo slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvassāpes un drudzis. Šis vīruss ir ļoti lipīgs, jo izplatās pat ar mikroskopiskām daļiņām gaisa pilienu ceļā, cieša savstarpējā kontakta rezultātā vai no sadzīves priekšmetiem.

Rozentāle arī pastāstīja, ka šai laikā, kad bērni atgriežas skolā, vecākiem būtu jāmāca saviem bērniem mazgāt rokas gan pirms ēšanas, gan pēc tualetes lietošanas.

Kā ziņots, Bauskas pamatskolas virtuvē gatavotajās pusdienās, pēc kurām par veselības problēmām sūdzējās 70 skolēni, slimības izraisītāji netika konstatēti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

PVD ir saņēmis Bauskas pamatskolas virtuves ēdienu paraugu - frikadeļu zupas, rīsu krēma un ķīseļa - laboratorisko izmeklējumu rezultātus. Tie apliecina, ka ēdienos nav konstatētas slimību izraisošās baktērijas - salmonellas un koagulāzes pozitīvie stafilokoki.

Ēdienos nav atklātas arī enterobaktērijas, kas varētu netieši liecināt par higiēnas normu pārkāpumiem ēdienu gatavošanas laikā. Arī laboratoriski izmeklētais dzeramā ūdens paraugs atbilst kvalitātes un nekaitīguma prasībām.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais