Valdība: 180 = 90

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Pirmais dīkstāves pabalstu izsniegšanas mēnesis beidzies ar 6,6 miljonu eiro sadalīšanu starp 24,5 tūkstošiem cilvēku un valdības lēmumiem kaut tikai simboliski palielināt gan pabalstus saņemt cienīgo cilvēku skaitu, gan pabalstu summas.

Pabalstu izmaksas veicošais Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedz pilnīgi precīzus skaitļus.

Pavisam līdz 27. aprīlim izmaksāti 6 625 689 eiro, no kuriem 6 248 784 eiro tikuši 23 138 darbiniekiem pēc 4276 uzņēmumu iesniegumiem un 376 906 eiro kopā saņēmuši 1425 pašnodarbinātie.

Dīkstāves radīja valdības 12. marta lēmums izsludināt valstī ārkārtējo situāciju no 13. marta līdz 14. aprīlim. Marta beigās valdība, pirmkārt, uzņēmās kaut izlases kārtībā kompensēt algu zaudējumus tiem cilvēkiem, kuriem darbs bija jāpārtrauc valdības lēmuma dēļ, un, otrkārt, pagarināja ārkārtējo situāciju līdz 12. maijam. VID līdz 25. aprīlim pieņēma uzņēmumu pieteikumus par to darbinieku dīkstāvi ārkārtējās situācijas pirmajā periodā. Tagad šiem pieteikumiem jābūt sašķirotiem un valdības noteikumu prasībām atbilstošajiem pieteikumiem - apmierinātiem. VID ir brīvas rokas pieņemt pieteikumus par pabalstiem dīkstāvei līdz 12. maijam.

Kaut niecīgā pabalstu palielināšana bija sekas valdības kaunināšanai par caurmēra pabalstu neatbilstību vidējās algas rādītājiem, ar kuriem valdība tik ļoti lepojas. Izrādās, ka vidējo algu diktē superaugstās algas ierēdņiem, kuri krīzes dēļ ne tikai nav zaudējuši algas, bet ieguvuši piemaksas. No pārmetumiem par šādu politiku Krišjāņa Kariņa valdība nolēma atpirkties ar dīkstāves pabalstu saņēmēju skaita palielināšanu un jaunu - dīkstāves palīdzības pabalstu - ieviešanu tiem, kuriem dīkstāves pabalsti vai nu vispār atteikti, vai izmaksāti apmērā līdz 180 eiro. Kam pabalsts atteikts, tam pienāksies 180-0=180 eiro, bet tam, kas no VID saņēmis X eiro, pienāksies 180-X eiro.

Politiskā tirgus rezultātā dīkstāves palīdzības pabalstu izmaksa tika pāradresēta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), kas darbu pie pabalstu izmaksas sāka ar savā mājaslapā publicētu brīdinājumu, ka praktiski nevienam nekādus 180 eiro nemaksās. Proti, 180 eiro būtu par pilnu dīkstāves mēnesi no 13. marta līdz 14. aprīlim, ko diez vai vispār kādam paguva noformēt, jo uzņēmumiem bija vajadzīgs laiks, lai, saprastu, ka darboties ārkārtējā situācijā tam nav iespējams, un, tehniski un juridiski apturētu savu darbību. Visticamāk, vairumam no tiem, kuriem it kā tika solīti 180 eiro, pienāksies labi ja 90 eiro, bet attiecīgi 90-X tiem, kas kaut ko jau dabūjuši no VID. Jāuzsver, ka tādi ir VSAA priekšstati par pabalstu izmaksu pēc valdības noteikumiem, kas vakar vēl nebija oficiāli publicēti un nevarēja kalpot par pamatu, lai kāds vispār saņemtu kaut eirocentu.