Ekspertes: Patlaban par Covid-19 ietekmi uz Latvijas ekonomiku var paust tikai pieņēmumus

© Dāvis Ūlands/F64

Patlaban par Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes ietekmi uz Latvijas ekonomiku var paust tikai pieņēmumus, bet precīzāka informācija gaidāma jūnijā, trešdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē pauda Finanšu ministrijas (FM) un Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) pārstāves.

Saeimas komisija trešdien uzklausīja FM sagtavoto Latvijas Stabilitātes programmu ar makroekonomikas prognozēm, kas tiks iesniegta Eiropas Komisijai. No Stabilitātes programmas izriet, ka šajā gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazināsies par 7%, iepriekš prognozēto aptuveni 2% kāpuma vietā, valdības parāds varētu pieaugt līdz 51,7% no IKP, iepriekš prognozēto aptuveni 40% vietā, savukārt Covid-19 krīzes dēļ neiekasēto nodokļu apmērs prognozēts 1,5 miljardu eiro apmērā.

FM pārstāve Inta Vasaraudze deputātiem skaidroja, ka Stabilitātes programmā paustās prognozes ir pieņēmumi un tās nebalstās "cietos datos", jo patlaban nav iespējams vērtēt Covid-19 ietekmi uz ekonomiku, nav arī zināms, kad un kā beigsies Covid-19 pandēmijas izraisītā krīzē. FM makroekonomikas prognozes izstrādātas, balstoties uz pieņēmumu, ka ekonomika atkopjas šā gada otrajā pusē.

"Mēs sekosim līdzi, kā materializējas mūsu pieņēmumi. Ja kādā ekonomiski ietekmīgā nozarē apmēri kritīsies, kopējais ekonomikas kritums būs lielāks. Tāpat Latvijas ekonomika ir atkarīga no situācijas pārējās valstīs," skaidroja Vasaraudze.

Pēc FM pārstāves teiktā, nedaudz precīzākas makroekonomikas prognozes, kurās būs ietverta arī Covid-19 pandēmijas ietekme uz ekonomiku, tiks sagatavotas jūnijā, kas tiks izmantotas 2021.gada un vidēja termiņa budžeta sagatavošanas procesā.

FDP vadītāja Inna Šteinbuka pievienojās paustajam, ka patlaban dzīvojam lielas nenoteiktības laikā, tāpēc FM izstrādātas makroekonomikas prognozes šogad nebūs pēdējās un tās vēl mainīsies.

"Mēs nezinām, vai šā gada otrajā pusē varēsim atgriezties normālās sliedēs. Mēs nezinām, vai vīrusa izplatība nenotiks viļņveidīgi un vai nākamgad arī nebūs ierobežojumi. Mums ir jābūt gataviem izstrādāt vairākus scenārijus. 2021.gada budžeta ieņēmumu, izdevumu un deficīta prognozēm ir tikai tehnisks raksturs, kam noteikti būs nepieciešamas korekcijas. Pēc dažiem mēnešiem būsim labāk apbruņoti ar attīstības rādītājiem, lai varētu izteikt drošākas prognozes," pauda FDP vadītāja.

Latvijas Stabilitātes programma ir vidēja termiņa politikas dokuments, kas raksturo Latvijas fiskālo politiku. Stabilitātes programma ir vērsta uz stingras un ilgtspējīgas fiskālās politikas īstenošanu un makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu.