Veco Gaisa spēku helikopteru remonts izmaksās ap 5,8 miljoniem eiro

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Aizsardzības ministrija (AM) par aptuveni 5,8 miljoniem eiro plāno veikt kapitālo remontu vairākus desmitus gadus veciem Gaisa spēku helikopteriem, informēja AM.

Patlaban Gaisa spēku īpašumā ir četri Mi-17 helikopteri. Helikopteru Mi-17 ekspluatācija ir būtiska, lai Gaisa spēki varētu pildīt militāros un civilos pienākumus, īpaši meklēšanas un glābšanas darbu veikšanu. Gaisa spēki ir tie lidaparāti, kas visbiežāk sniedz atbalstu medicīniskajai transportēšanai Latvijā.

Patlaban kapitālais remonts ir nepieciešams diviem helikopteriem un viena remonta aptuvenās izmaksas ir 2,9 miljoni eiro.

AM veica tirgus izpēti par komersantiem, kas varētu nodrošināt lidaparātu remontu.

Tirgus izpētē tika saņemti piedāvājumi tikai no trīs uzņēmumiem - Čehijā bāzētā valsts uzņēmuma "Lom Praha Trade", Slovākijā bāzētā uzņēmuma "Letecke opravovne Trenčin" un Polijā bāzētā uzņēmuma "Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr.1".

Ar visiem trīs uzņēmumiem tiks noslēgta vispārīgā vienošanās uz pieciem gadiem. Tā paredz kapitālo remontu, reglamenta darbu veikšanu un rezerves daļu iegādi.

AM plānu par vispārīgo vienošanos šonedēļ atbalstīja arī valdība.

Ministrija minēto iepirkumu realizēs no sava budžeta.

Jau ziņots, ka 2018.gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

2022.gada beigās tiks piegādāti pirmie divi helikopteri un 2023.gada beigās atlikušie divi.