Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīdina! Sācies jauns šantāžu "vilnis" e-pasta vēstulēs

© Emīls Desjatņikovs/F64 Photo Agency

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" iedzīvotājus brīdina par jaunu šantāžu vēstuļu vilni "e-pastos", liecina "Cert.lv" ziņojums mājaslapā.

Ziņojumā norādīts, ka pēdējo divu nedēļu laikā novērojams jauns šantāžas e-pastu vilnis angļu valodā, ko saņēmuši arī Latvijas iedzīvotāji. Šādas kampaņas novērojamas arī citviet Eiropā. E-pastos tiek apgalvots, ka ļaundaris par lietotāju ievācis sensitīvu informāciju, kamēr apmeklētas pieaugušajiem domātas vietnes.Tālāk tiek draudēts šo kompromitējošo informāciju izsūtīt draugiem, ģimenei un kolēģiem.

Kā skaidrots "Cert.lv" ziņojumā, tas ir krāpšanas mēģinājums un nekāda kompromitējoša materiāla nav. Par līdzīgām kampaņām krievu un latviešu valodās "Cert.lv" ir brīdinājis jau iepriekš. Ļaundaris ticamības nolūkos bieži vien norāda, ka zina lietotāja e-pasta paroli, kura iekļauta krāpnieciskajā e-pastā. Ka skaidro "Cert.lv", parole tiešām var būt reāla, taču tā iegūta kādā no vēsturiskajām datu noplūdēm, kādā no interneta resursiem, kur lietotājs ir reģistrējies.

Saņemot šādu e-pastu - "Cert.lv" aicina iedzīvotājus atzīmēt to kā surogātpastu jeb mēstuli (SPAM), lai tehniskais dienests to saņemtu pēc iespējas ātrāk un citiem lietotājiem tā vairs netiktu izsūtīta.

Tāpat "Cert.lv" speciālisti aicina nemaksāt un nesākt komunikāciju ar krāpnieku. "Drošības nolūkos, iesakām noskenēt iekārtu ar antivīrusa programmatūru un nomainīt paroles, ja atklājies, ka tās ir noplūdušas," informēja "Cert.lv".

"Cert.lv" eksperti piebilda, ka sev svarīgiem interneta resursiem nepieciešams izmantot unikālu un drošu paroli, un, ja tas iespējams, izmantot arī divu faktoru autentifikāciju. Tāpat ieteikums regulāri veikt lietotņu un operētājsistēmu atjauninājumus.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.