2021.gada budžetā KNAB būs nepieciešams papildu pusotrs miljons eiro

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Lai izpildītu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendāciju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nākamgad būs nepieciešams papildu finansējums 1 471 055 eiro apmērā, izriet no Tieslietu ministrijas sagatavotā informatīvajā ziņojuma, ar kuru otrdien tiks iepazīstināta valdība.

Tajā skaidrots, ka informatīvais ziņojums ir sagatavots, lai informētu par OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas veikto Latvijas trešās fāzes novērtēšanu, izteiktajām rekomendācijām un nodrošinātu to izpildi.

Viena no šīm rekomendācijām paredz, ka KNAB jānodrošina atbilstoši resursi kukuļošanas apkarošanai, un ka KNAB ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanai jāpiešķir prioritārs raksturs.

Informatīvajā ziņojumā atzīmēts, ka valdības deklarācijā paredzēts, ka līdz šī gada 31.decembrim KNAB nepieciešams par 23% palielināt štata vietu skaitu. Faktiski tas nozīmē 33 jaunas štata vietas, no kurām divas jau ir piešķirtas, pieņemot šī gada budžetu.

Lai arī 2021.gada izmaksas sasniegtu 1 471 055 eiro, nākamajos gados papildu finansējums sastādītu 990 310 eiro, kuros ietilptu jauno darbinieku atalgojums un tehnikas uzturēšanas izdevumi.

Augstākminētais provizoriskais aprēķins tika veikts 2020. gada 14. februārī un atkarībā no likumprojekta "Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums" tālākas virzības, atalgojumam nepieciešamās izmaksas var mainīties. KNAB finansējuma palielinājums ir jānodrošina 2021. gada budžeta izstrādes procesā, uzsvērts ziņojumā.

KNAB budžets 2020.gadā ir 11 946 738 eiro.