Stradiņa slimnīcā veikta unikāla smadzeņu operācija

© Publicitātes foto

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā veikta unikāla smadzeņu operācija, kuras laikā no grūti aizsniedzamas smadzeņu daļas kādai pacientei tika izņemts bīstams pataloģisku asinsvadu veidojums. Kaut arī operācija ilga četras stundas, bija ļoti sarežģīta un katra mazākā kļūdiņa varēja būt liktenīga, šodien paciente ir izrakstīta no slimnīcas, vēsta slimnīcas Facebook konta ieraksts.

Operējošais ārsts, Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis stāsta, ka paciente jau divas reizes bija pārcietusi šo asinsvadu plīsumu un, visticamāk, ja notiktu trešais plīsums, tas būtu arī pēdējais.

“Risks bija liels un operācija komplicēta, jo veidojums bija liels un atradās smadzeņu struktūrā, kur ir visi dzīvībai svarīgie centri - elpošana, sirdsdarbība, galvas smadzeņu nervu kodoli, kustību, jušanas un koordinācijas ceļi. Šī ir ļoti jūtīga zona, ko operē ārkārtīgi reti, jo operācijas ir saistītas ar lielu komplikāciju un nāves risku”, saka dr.Valeinis, uzsverot, ka tas izdevies, pateicoties lieliskai mediķu komandai, pieredzei un modernākajai aparatūrai.

Šāda aparatūra vēl ir pieejama tikai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, tāpēc Stradiņa slimnīca ir vienīgā Latvijā, kur pieaugušajiem var veikt tik smalkas un sarežģītas smadzeņu operācijas.

Mediķu komandai ir milzīgs gandarījums, ka paciente operāciju pārcieta veiksmīgi, pēc tās tikai vienu diennakti pavadot reanimācijā, un jau šodien, 7 dienas pēc operācijas, viņa tiek izrakstīta no stacionāra. Pacientes neiroloģiskais stāvoklis nav pasliktinājies, viņai tagad ir rehabilitācijas potenciāls un veselības stāvoklis varētu uzlaboties.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.