Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldības pašas varēs noteikt kritērijus nomas maksas atvieglojumiem

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Pašvaldības pašas varēs noteikt kritērijus nomas maksas atvieglojumu noteikšanai uzņēmumiem, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mikroblogošanas vietnē "twiter" uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā laikā uzņēmējiem jābūt iespējai vienoties gan par nodokļu, gan nomas maksas un parāda atlikšanu. Tāpēc premjers uzdevis FM steidzami gatavot grozījumus noteikumos, lai atvieglotu kritērijus, kādos pašvaldības var atbrīvot uzņēmējus no nomas maksas. "Šis ir laiks izpratnei un atbalstam," piebilda Kariņš.

Ministrijā norādīja, ka ceturtdien, 23.aprīlī, Saeimā tika atbalstīti grozījumi likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", paredzot, ka pašvaldības dome ar lēmumu noteikt nomas maksas atvieglojumu saimnieciskās darbības veicējiem, biedrībām un nodibinājumiem, kas nomā attiecīgās pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības mantu.

Lai pašvaldībām būtu iespējams piemērot šīs izmaiņas, nepieciešami grozījumi Ministru kabineta noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu sakarā ar Covid-19 izplatību.

Pēc FM sniegtās informācijas, minētie grozījumi ir izstrādāti un valdība tos varētu skatīt nākamnedēļ.

Ar grozījumiem noteikumos būs paredzēta pašvaldībām iespēja saistošajos noteikumos noteikt citu nomas maksas samazinājuma gradāciju, kas piemērojama pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības nekustamā īpašuma vai kustamās mantas nomas līgumiem.

Tāpat grozījumi noteikumos paredzēs pašvaldībām iespēju noteikt kritērijus, kādiem ir jāatbilst atbalsta saņēmējiem. Turklāt nomnieka atbilstība kritērijiem tiks vērtēta uz iesnieguma iesniegšanas dienu, nevis uz šā gada 29.februāri, kā tas noteikts spēkā esošajā regulējumā.

LETA jau vēstīja, ka pašvaldība SIA "Rīgas nami" aicina nomniekus kopā ar nozaru asociācijas pārstāvjiem vērsties pie valdības un iesniegt priekšlikumus, kādā veidā uzlabot nomas maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtību, aģentūra LETA noskaidroja uzņēmumā.

Šonedēļ intervijā Latvijas Televīzijai rīdzinieku vidū iecienītā bāra "Balzāmbārs" īpašnieks un bārmenis Andris Reizenbergs norādīja, ka iestādi varētu nākties slēgt, jo "Rīgas nami" pieprasa nosegt aptuveni 3000 eiro lielo nomas maksas parādu, taču dīkstāves pabalstam uzņēmums nekvalificējoties.

Taču "Rīgas namos" aģentūrai LETA skaidroja, ka nekustamā īpašuma nomas maksas atbrīvojumu vai maksas samazinājumu uzņēmums piemēro saskaņā ar Ministru kabineta noteikto atvieglojumu piešķiršanas kārtību un uzņēmumam nav tiesības šos noteikumus interpretēt.

"Savā ziņā šobrīd esam kā situācijas ķīlnieki darbā ar nomniekiem. Ņemot vērā esošo situāciju, mūsuprāt, nomniekiem kopā ar nozaru asociācijas pārstāvjiem savu interešu aizstāvībai būtu operatīvi jāreaģē - jāizstrādā priekšlikumi un jāvēršas pie likumdevēja situācijas risināšanai, jo tas skar lielu daļu nomnieku ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā," pauž "Rīgas namos".

Kā ziņots, kritēriji paredz, ka nomas maksas samazinājums vai atbrīvojums ir piešķirams, ja nomniekam vienlaikus izpildās vairāki nosacījumi, proti, komersantam salīdzinot ar 2019.gada martu ieņēmumi ir samazinājušies vismaz par 30%, komersantam nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādu vairāk nekā 1000 eiro, komersantam nav pasludināts maksātnespējas process, kā arī komersantam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi nav parādu pret iznomātāju par nomas par periodu līdz 29.februārim.

Nomniekiem saglabājas pienākums veikt samaksu, piemēram, par elektroenerģiju, siltumenerģiju un ūdensapgādi, kā arī ir jāturpina maksāt nekustamā īpašuma nodokli, apdrošināšanas izdevumus un kompensēt zemes nomas maksu, ja iznomātā ēka/telpas atrodas uz privātas zemes.