Pensionāri aicina nākamgad atcelt pensiju samazinājumu

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) Vidzemes pensionāru apvienība aicina, nākamā gada budžeta veidošanas gaitā atcelt 10% ieturēšanu no vecuma pensijām nestrādājošajiem pensionāriem un 70% - strādājošajiem pensionāriem, informē LPF priekšsēdētāja Aina Verze.

LPF uzskata, ka šis samazinājums ir prettiesisks akts, kas pārkāpj Satversmes principus. Vidzemes pensionāru apvienību pārstāvji pauž satraukumu par Latvijas pensionāru materiālā stāvokļa krasu pasliktināšanos saistībā ar samazinātajām pensijām.

Trīs mēnešus pēc 16.jūnijā pieņemtā likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" LPF secina, ka ļoti liela sabiedrības daļa, tas ir, aptuveni piektā daļa iedzīvotāju, nejūtas ekonomiski un tiesiski aizsargāta savā valstī, bet liela pensionāru daļa ir spiesta izdzīvot ar nepietiekamiem līdzekļiem, jo darba mūžā uzkrātā nelielā pensija ir vēl samazināta un vecuma dēļ papildu nopelnīt nav iespējams.

Tāpat LPF uzsver, ka ir palielinājusies plaisa starp sabiedrību un valsti, starp sociālajām grupām, jo finansiālo grūtību pārvarēšanas smagums vecākajai paaudzei ir pārlieku liels laikā, kad pastāv krasas atšķirības starp algu līmeņiem.

Satraukumu pensionāru aprindās rada arī valdības gatavotās ieceres attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu dzīvojamām platībām, kas atkal smagi var skart pensionārus, tāpēc LPF aicina izvērtēt nodokļa par nekustamo īpašumu ieviešanas lietderību un laiku, no nodokļa atbrīvojot pensionārus, ja viņi ir vienīgās īpašumā deklarētās personas.

Tāpat Vidzemes reģiona pensionāri lūdz Veselības ministrijai rast iespēju samazināt vecajiem ļaudīm maksu ārstniecības iestādēs.

Jau ziņots, ka no 1.jūlija strādājošie pensionāri, kuri nav nolēmuši pārtraukt darba attiecības, saņem par 70% mazāku pensiju, paredz likums "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam".

Nestrādājošie pensionāri šai laika posmā saņems par 10% mazāku pensiju.

Likums paredz, ka šajā periodā personai valsts vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā 90% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Valsts vecuma pensijas un izdienas pensiju saņēmējam, kurš gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, izmaksās 30% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Svarīgākais