Ģenerālprokurors: stipendiātu lieta neeksistē

© f64

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers intervijā Latvijas Radio atklājis, ka tautā folklorizētā Lemberga stipendiātu lieta nepastāv. Eksperti norāda, ka ģenerālprokurors ar šo tēzi skaidri norāda, ka politikā iesaistīties negrasās.

Pretēji savam priekštecim Jānim Maizītim, kurš visai plaši stāstīja par "stipendiātu sarakstiem", Ē. Kalnmeiers no politiskiem izteicieniem atturas. "Nezinu, kas ir šā termina izgudrotājs, taču tas ir nekorekts. Tādas lietas atsevišķi nav. Tiek izmeklēti finanšu maksājumi, līdzekļu pārskaitījumi atsevišķām personām vai organizācijām," radio sacīja ģenerālprokurors.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka Ē. Kalnmeiers uzvedas atbilstoši savam amatam. "Viņam jārunā kā prokuroram, nevis kā politiķim. Domāju, ka viņš zina, ko runā. Tas, ka šis jautājums bijis mediju darba kārtībā, nenozīmē, ka obligāti jābūt krimināllietai. Kalnmeiers ar šo soli ļoti precīzi norāda, ka politikā neiesaistīsies," saka politologs. Viņš prognozē, ka ģenerālprokurora izteikumi A. Lemberga veiksmi vēlēšanās būtiski neietekmēs, jo lieta ir izrunāta no visām pusēm un ierindas vēlētājs nespēj tai izsekot.

Ģenerālprokurora izteikums, ka viņš šajā lietā nolēmis veikt inventarizāciju, tiek vērtēts pretrunīgi. Pēc Ē. Kalnmeiera sacītā var noprast, ka inventarizācija nepieciešama, jo prokurori materiāla lielā apjoma dēļ ir apjukuši un nespēj tik galā. "Eksistē tāds jēdziens kā saprātīgi laika termiņi. Lieta jau ilgi tiek izmeklēta. Jebkuram kriminālprocesam jābūt redzējumam par lietas perspektīvu. Nevar turēt lietu lietvedībā, neredzot, ko darīt ar to," norāda Ē. Kalnmeiers. Viņš uzsver, ka nejauksies izmeklēšanā.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ģenerālprokurora izteikumus vērtē atzinīgi. "Jābūt pilsoniskai drosmei, lai to pateiktu atklāti. Kalnmeiera kungs tagad var pārliecināties uz savas ādas, ko nozīmē Latvijas politiskā vide. Maizītis tai pakļāvās," nosaka A. Lembergs. Viņš uzsver, ka nedz prokuratūra, nedz atsevišķi mediji, kuri plaši atspoguļojuši šo lietu, par to nav uzdevuši nevienu jautājumu. "Pie manis nav atrasti nekādi saraksti, un ar Gitu Grasmani, kura it kā ir turējusi manas melnās kases, es neesmu vispār pazīstams," saka A. Lembergs.

Viņš smejoties piebilst, ka saprot, kāpēc šī lieta ir tik aktuāla – ja nav pieminēts Lemberga uzvārds, tad avīzi neviens nepērk. "Es jau teicu domē savām darbiniecēm – kura grib kļūt slavena, sakiet, ka Lembergs uzlika roku uz krūts un jūtaties izvarota. Nu tā kā Monika. Uzreiz būs pirmajā lapā visās avīzēs," ironizē Ventspils mērs. Viņš ir pārliecināts, ka ģenerālprokurora izteikumi neietekmēs viņa pārstāvētās partijas vēlēšanu veiksmi.

Svarīgākais