Konceptuāli atbalsta bezdarbnieka palīdzības pabalsta ieviešanu maksimums 130 eiro apmērā

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

 Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien pirmajam lasījumam atbalstīja likumprojektu, kas paredz bezdarbnieka palīdzības pabalsta ieviešanu maksimums 130 eiro apmērā.

Komisija vienojās minēto likumprojektu lūgt atzīt par steidzamu, mēģinot to galīgajā lasījumā pieņemt jau šodien. Tomēr deputāti gan arī prognozēja, ka likumprojekta otrajam lasījumam varētu tikt iesniegts daudz priekšlikumu, kā dēļ dokumenta izskatīšana varētu aizkavēties.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš, bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiktu izmaksāts gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa, kas ir astoņi mēneši, beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību. Šāda atbalsta maksimālais apmērs būs ne vairāk kā 130 eiro.

Pabalstu izmaksātu par periodu no 2020.gada 12.marta līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus. Tāpat plānots, ka šis atbalsta mehānisms pastāvēs līdz 2020.gada 31.decembrim.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka šo pabalstu plānots izmaksāt 18 653 personām no šī gada aprīļa līdz decembrim. Atbilstoši LM prognozēm, tā vidējais izmaksas apjoms sasniegs 130 eiro. Tiek lēsts, ka kopumā šim mērķim būs jāatvēl 21,82 miljoni eiro.

Nepieciešamā summa tiks piešķirta no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", kas tiks ieskaitīta sociālajā budžetā.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiks izmaksāts apmērā, kādu persona saņēma attiecīgi astotajā vai devītajā mēnesī, bet ne vairāk kā 130 eiro apmērā. Šāds pabalsta apmērs noteikts, par pamatu ņemot spēkā esošajos normatīvajos aktos noteikto trūcīgas ģimenes (personas) ienākumu līmeni jeb 128,06 eiro, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka "ir valstiski svarīgi aizsargāt iedzīvotājus, kuri nevar atgriezties darba tirgū - lai viņiem būtu drošības spilvens".

"Ārkārtējās situācijas dēļ pašlaik ir ļoti ierobežotas iespējas atrast darbu, vienlaikus ceru, ka šī četru mēnešus ilgā palīdzība nemazinās motivāciju cilvēkiem darbu atrast pēc iespējas drīz," pauda ministre.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus aģentūras nosacījumus.

Plānots, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaicīgi ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Jau vēstīts, ka ārkārtējā situācija valstī Covid-19 izplatības mazināšanai pagarināta līdz 12.maijam. Valsts šajā laikā noteikusi dažādus atbalsta pasākumus.