Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija: Tiesājot Lembergu, galvenais – distancēšanās

© Pixabay

T.s. Lemberga prāvā viss noritot atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam Nr. 103 – tiesāties Covid-19 izplatības laikā Rīgas apgabaltiesā 146 kvadrātmetru telpā deviņiem cilvēkiem nav bīstami, atbildot uz Neatkarīgās jautājumiem, norāda Veselības ministrija.

No atbildes izriet, ka pēc jautājumu saņemšanas par t.s. Lemberga prāvas iztiesāšanas atbilstību sabiedrības veselības drošībai Veselības ministrija sazinājusies ar Rīgas apgabaltiesu un atbildes Neatkarīgajai gatavojusi, ņemot vērā tiesas skaidrojumu. Neatkarīgā ministrijai lūdza skaidrot, vai t.s. Lemberga prāva nevar kļūt par draudu sabiedrības veselībai, kā arī vai Aivara Lemberga notiesāšana patiesi ir valstiski svarīgāka par daudzu procesā iesaistīto personu un viņu tuvinieku veselību. Ministrijas atbildē pēdējais jautājums nav pat pieminēts.

Kas vienam pienākums, citam sods

Šā gada 16. aprīlī Neatkarīgā nosūtīja ministrijai vēstuli, kurā norādīja, ka vairākas dienas ārkārtas apstākļos Rīgas apgabaltiesā notiek t.s. Lemberga prāva, kur vienā tiesas zālē vienkopus atrodas 10 cilvēki. No tiem četri - trīs advokāti un viens apsūdzētais - nav tiesu varas iestāžu darbinieki. Tiesas sēdes notiek no 10.00 līdz 16.00. Neatkarīgā norādīja, ka, lai pasargātu savu un savu tuvinieku veselību un dzīvību, procesa dalībnieki vairākkārt, atsaucoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 103 par ārkārtas situācijas izsludināšanu, Augstākās tiesas priekšsēdētāja paziņojumu un tieslietu ministra vadlīnijām par rajona un apgabaltiesu darba organizāciju, lūdza procesu atlikt līdz ārkārtas situācijas beigām. Tiesa nelokāmi un konsekventi lūgumus noraidīja, paziņojot - tiesas process jāturpina, bažām par draudiem veselībai nav pamata, telpas ik pa brīdim tiek vēdinātas un galdi apšpricēti ar dezinfekcijas šķidrumu. Patiesībā kopš aprīļa pat dezinfekcijas šķidrums tiesas zālē vairs neesot pieejams. Neatkarīgā ministrijas amatpersonas lūdza izskaidrot, vai ilgstoša atrašanās vienā telpā 10 cilvēkiem, no kuriem visi nav saistīti ar darbu konkrētajā iestādē, nekādi nevar apdraudēt šo cilvēku un viņu tuvinieku veselību saistībā ar Covid-19 izplatīšanos; ja Rīgas apgabaltiesā vienā telpā var atrasties 10 cilvēki 6 stundas dienā, tad kādēļ citviet, īpaši privātajā biznesā, no šādas kontaktēšanās tiek pieprasīts atturēties, bet tie, kuri pārkāpj lieguma normas, tiek administratīvi sodīti; vai iepriekšminētā darba organizācija Rīgas apgabaltiesā varētu kalpot par piemēru arī citām iestādēm, organizācijām, privātajiem uzņēmējiem būt drošsirdīgākiem un nepakļauties Covid-19 apdraudējumam un valstī izsludināto normatīvo aktu prasībām; vai cilvēku pulcēšanās iepriekšminētajā prāvā būtu tā vērta, lai kontroles institūcijas veiktu pārbaudi par notiekošo Rīgā, Abrenes ielā 3, un sniegtu savu atzinumu; vai vienas vai vairāku personu notiesāšana par katru cenu tieši Covid-19 izplatības laikā ir valstiski svarīgāka par tiesnešu, tiesas darbinieku, prokuroru, prokuratūras darbinieku, advokātu, apsūdzēto un viņu tuvinieku veselību un dzīvību?

Tiesas labā griba

Uz jautājumiem 19. aprīlī Neatkarīgā saņēma šādu atbildi: «Saistībā ar Jūsu uzdotajiem jautājumiem nosūtām Rīgas apgabaltiesas sniegto skaidrojumu - procesa dalībniekiem tiek nodrošināta iespēja piedalīties tiesas sēdē attālināti, izmantojot videokonferenci no Ventspils tiesas zāles, kurā pieejama Tiesu administrācijas nodrošinātā mobilā pārvietojamā videokonferenču iekārta.

Rīgas apgabaltiesa norāda, ka lieta tiek skatīta attālināti, turklāt tiesas sastāvs ir piedāvājis izmantot šādu iespēju pat no procesa dalībnieku mājām, taču apsūdzētie ir to noraidījuši, pieprasot, lai viņiem tiktu nodrošināts apmaksāts interneta pieslēgums un datortehnika. Ņemot vērā risku, ka, piemēram, tehnisku traucējumu gadījumā apsūdzētie varētu aizbildināties ar nespēju piedalīties tiesas sēdē, šāds risinājums pašlaik nav atzīts par pieņemamu.

Par Microsoft Teams u.c. platformu izmantošanu vispārējās jurisdikcijas tiesās jādiskutē, vadoties no spēkā esošā normatīvā regulējuma.

Papildus minētajam lietu izskatošā tiesas sastāva priekšsēdētāja, Rīgas apgabaltiesas krimināllietu tiesas tiesnese Irīna Jansone uzsver: «Apsūdzētie iespēju lietu skatīt attālināti no mājām ir noraidījuši vispār kā tādu, uzskatot, ka tas ir nelikumīgi, kā formālu ieganstu minot, ka viņiem nav pieejama datortehnika un internets, lai gan tiesas sēžu laikā viņi aktīvi izmanto portatīvos datorus un internetu.

Uzsveram, ka informācija par 10 cilvēkiem vienā zālē arī nav patiesa, ir 9 personas, no kurām viens ir apsūdzētais. Bez tam lieta netiek skatīta nepārtraukti 6 stundas no vietas, šajos ārkārtas apstākļos ik pēc 30 minūtēm tiek taisīts 10 minūšu pārtraukums un ir arī viens stundu ilgs pārtraukums, līdz ar ko tiesas zālē pavadītais laiks ir tikai 3 stundas 20 minūtes.

Par dezinfekcijas līdzekļiem informācija nav patiesa - tiesa publiski pauda procesa dalībniekiem aicinājumu lietot tiesas piedāvātos dezinfekcijas līdzekļus, bet neviens no procesa dalībniekiem neizteica vēlmi tos izmantot.

Norādām arī to, ka MK rīkojums paredz noteikumus, kādā veidā vienā telpā var atrasties vairāk par diviem cilvēkiem, un tā ir šo divu metru atstatuma nodrošināšana, savukārt telpu vēdināšana, pārtraukumu taisīšana un dezinfekcijas līdzekļu pieejamība ir tiesas labā griba, kam nav nekāda sakara ar MK rīkojumā Nr. 103 minēto. Galvenais ir distancēšanās, un tiesa to ir izpildījusi, jo 146 kv.m telpā ir iespējams personām ievērot distanci.